jonathan borba 8l8Yl2ruUsg unsplash 750x500 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Brza hrana je upravo to, brza i praktična, ali nije nimalo dobra za organizam.

Naravno, ništa se neće dogoditi ako se povremeno počastite, ali ako često jedete fast food to bi moglo dosta loše utjecati na vaš organizam. Niže je popis negativnih i ne baš bezazlenih mogućih posljedica.

Letargija

Velike porcije brze hrane često su pune masnoće, a burgeri, krumpirići i milkshakeovi imaju i jako puno kalorija. Zbog toga se nakon brze hrane osjećate letargično, usporeno i presito.

Problemi s kožom

Fast food može uzrokovati probleme s kožom, primjerice, akne. Problem nije prženje nego jednostavni šećeri, bijelo brašno i prazni ugljikohidrati koji se nalaze, recimo, u krumpirićima.

Nadutost

Neke namirnice prirodne sadrže više natrija, ali njega i dodajemo u mnoga jela. On se nalazi u mnogim aditivima koji se dodaju kao okus ili da hrana dulje traje. Preporuča se da odrasli konzumiraju 1500 miligrama natrija dnevno i da ne bi trebali unositi više od 2300 miligrama. Jedan fast food obrok može prijeći i taj maksimalni limit. Tijelo onda, zbog previše natrija zadržava vodu zbog čega ste naduti i naotečeni.

Pogoršanje pamćenja i kognitivnih funkcija

Brza hrana često je prepuna zasićenih masti koje negativno utječu na zdravlje srca, a postoje i istraživanja koja govore da loše utječu i na kognitivne funkcije u mozgu. Velike količine zasićenih masti mogu narušiti drugoročno pamćenje kao i ono potrebno da se sjetite što ste točno htjeli napraviti.

Zatvor

Vlakna, koja se inače nalaze u voću, povrću i cjelovitim žitaricama, igraju bitnu ulogu u probavnom sustavu. Ona pomažu probavnom traktu da radi kako spada, mogu sniziti kolesterol i održavati razine šećera u krv normalnima. Nažalost, većina brze hrane nema puno vlakana.

Povećanje rizika od pretilosti

Ako se s uravnotežene prehrane prebacite na fast food, najveća razlika koju ćete primijetiti bit će količina praznih kalorija koje unosite sa svakim obrokom. To, pak, može dovesti do pretilosti i srčanih bolesti. Istraživanja pokazuju da ljudi koji dva puta tjedno jedu fast food imaju viši indeks tjelesne mase.

Nećete dobivati nutrijente

Brza hrana ima puno kalorija i malo nutrijenata. Ako je previše jedete uskoro će vam u tijelu nedostajati nutrijenata koji su mu potrebni da bi dobro funkcioniralo. Tijelo će vam biti puno hrane od koje nije dobilo što je trebalo i nećete dugo biti siti.

Propadanje zubi

Često konzumiranje gaziranih pića, koja idu uz brzu hranu, može pogoršati oralno zdravlje. Gazirana pića povećavaju količinu kiseline u ustima, što na koncu može uzrokovati truljenje zubi. Tome mogu pridonijeti i sladoledi iz lanaca brze hrane.

Posljedice za bubrege

Natrij može pogoršati stanje ako već imate visok tlak, a opasan je i ako imate cirozu ili bolest bubrega jer uzrokuje nakupljanje vode. Također, višak natrija može povećati rizik od pojave bubrežnih kamenaca.

Porast će vam razina šećera u krvi

Konzumiranje hrane s puno ugljikohidrata podiže razinu šećera u krvi. To na kraju može dovesti do pretilosti.

Porast će vam kolesterol

Visok udio masnoća u brzoj hrani može povisiti loš kolesterol, što može dovesti do ateroskleroze. To je stanje u kojem se pojavljuju naslage na arterijama i oslabljuju protok krvi.

Oslabljene kosti

Ovdje je ponovno problem natrij zbog kojeg kosti mogu postati slabe. To, pak, može dovesti do osteoporoze, piše Eat this.