Ćetenija – bosansko tradicionalno jelo predstavljeno u Zenici (FOTO)

Bosanci i Hercegovci su u svijetu poznati po velikom broju starih, tradicionalnih bosanskih jela, koja svakog putnika koji se zadesi u Bosni ostavi bez daha, a istog tog putnika uvijek vrati u lijepu Bosnu i Hercegovinu.

U prostorijama restorana Salčinović u Crkvicama večeras je upriličeno tradiciono pravljenje ćetenije.

Tradicionlno, staro, dobro, bosansko jelo, kojeg su zajedno sa svojim članovima porodica degustirali u stara vremena, pa se time ta prava čar i način pripreme upotrebljava i danas, večeras je sa posebnim zadovoljstvom pravljeno u Zenici.

Ova stara poslastica, koja je i danas izrazito prisutna u našim krajevima i kojoj se mnogi vraćaju, pravljenja je zahvaljujući Udruženju za očuvanje bošnjačke tradicije, kulture i običaja ‘Sehara’, a večer je upotpunjena i mladim glumcem Mirzom Husetićem. Naime, mladi Zeničanin je veliki zaljubljenik u tradiciju Bošnjaka a sve prisutne oduševio je izvedbom predstave Nasrudin hodža.

Uz saz i stare bošnjačke junačke pjesme nastupio je i Midhat Horić, a nakon čega su prisutni nastavili druženje u toploj atmosferi. Kako je to izgledalo večeras u Zenici, na pravljenju ćetenije, pogledajte u fotogaleriji?!

[flagallery gid=490]

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE