bebe
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 30, 2021 @ 19:38
KATEGORIJA: Izdvojeno / Regija / Vijesti
FIXGEHALT

U Srbiji, suočenoj s upozoravajuće visokim trendom umrlih i novozaraženih u petom valu, sve su glasniji zahtjevi da covid-propusnice, uvedene prošle sedmice s primjenom od 22 sata, vrijede 24 sata, uz oštriji “lockdown” i poruke da o epidemiološkim mjerama mora odlučivati struka, a ne politika.

NER FIT

Broj novih zaraza od početka septembra konstantno je iznad 5.000 na dnevnoj razini, uz najviše zaraženih od početka pandemije registriranih 28. septembra, 8467.

Tu vijest posljednjih dana prate i izvještaji iz dječjih bolnica o četiri bebe na respiratorima. U petak navečer u Somboru je od posljedica plućne embolije preminuo 13-godišnji dječak kojem je COVID-19 potvrđen prije mjesec.

Reagiranja, kritike i upozorenja stručnjaka o zabrinjavajućoj korona-statistici kreću se od primjedbi utemeljenih na medicinskim pokazateljima da se ne poštuju znanstveni temelji epidemiologije i virusologije do političkih ocjena da vlast ima “demagoški pristup pandemiji, sveden samo na brigu da se ne otuđi nijedan glasač”, uz konstatiranja da se u masovnim medijima i javnom životu stvaraju “opasne podjele u društvu”.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Proteklu sedmicu obilježile su demonstarcije antivaksera i desničara ispred domova i kuća pojedinih liječnika i medicinskih članova Kriznog stožera, uz prijetnje demonstranata koji su nosili žute trake s natpisima “nisam vakcinisan”.

Srbija je, prema tvrdnjama premijerke Ane Brnabić ranije protekle sedmice, barem prvom dozom vakcinisala više od 55 posto građana, dok su gradske vlasti Beograda objavile u petak da je u prijestolnici potpuno vakcinisano više od 60 posto punoljetnih, a treću dozu primilo je oko 250.000.

Po broju ukupno zaraženih, Srbija je u subotu na 35. mjestu u svijetu liste koju vodi specijalizirani portal Worldometers, a po broju umrlih na milijun stanovnika je na 70. mjestu.

Po kriteriju broja umrlih na miliona stanovnika, ispred Srbije su od zemalja u okruženju Slovenija na 17. i Hrvatska na 18. mjestu, Rumunija (14), Mađarska (6), Crna Gora (5), Sjeverna Makedonija (4), Bugarska (3), dok je Bosna i Hercegovina na 2. mjestu, poslije Perua.

LIDER