Četiri godine od ubistva sarajevskih policajaca: Šta znamo o dosadašnjoj istrazi

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Četiri godine traje istraga o ubistvu Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su stradali na današnji dan u Sarajevu, prilikom obavljanja službene dužnosti. Istražne radnje su konačno pri kraju, a tužilaštvo ima tri osumnjičene osobe.

Dana 26. oktobra, oko 4:00 sata ujutru, otvorena je vatra u naselju Alipašino Polje dok su Šehović i Vujinović bili na terenu, u službenom vozilu. Šehović je preminuo odmah, a Vujinović nekoliko sati poslije u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Iz Uprave policija MUP-a KS poručuju na godišnjicu njihovog ubistva da se s ponosom i dubokim poštovanjem sjećaju svojih policijskih službenika Adisa i Davora, “istinskih i hrabrih profesionalaca, ali i kolega koje su posebno krasili kolegijalnost, ljudskost i dobrota u svakodnevnom vršenju časnog i humanog policijskog poziva”.

U dugom četverogodišnjem periodu koliko traje istraga, rađene su brojne istražne radnje, ispitan je ogroman broj svjedoka, nadležnost onih koji vode i sprovode istragu o ubistvu je mijenjana, a sada se konačno čini da se nešto pomjerilo sa mrtve tačke. Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo rečeno nam je da je istraga pri samom kraju i da se samo čeka tužilačka odluka, odnosno podizanje tužbe.

Oni trenutno imaju tri osumnjičene osobe – Savo Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković Žižan.

Svi su uhapšeni tokom prethodne godine s obzirom na to da donedavno istraga nije imala nikakvog pomaka. Prvi je u ruke pravosuđa dospio Aleksandar Macan, koji se sam predao, zatim Žižan, koji je uhapšen i na kraju Marinković, kojeg je ljetos Njemačka izručila BiH nakon odslužene zatvorske kazne u toj državi.

ČITAJ JOŠ:  Sudar tri vozila u gradu: Pričinjena materijalna šteta, saobraćaj otežan

Iz MUP-a KS su izrazili nadu da će osobe koje su predmetom istrage nadležnog tužilaštva u zakonito provedenom postupku biti adekvatno kažnjeni za ubistvo njihovih kolega, a navode da će oni u saradnji sa službenicima SIPA-e i pod nadzorom postupajućih tužilaca, nastaviti dalje aktivnosti na preduzimanju i dokumentovanju neophodnih mjera i radnji koje se odnose na ovaj, kako navode, vrlo složen i zahtjevan zadatak prikupljanja dokaza o izvršenju djela.

Neuspjela policijska akcija i prebjeg Macana iz države

Aleksandar Macan je zet osumnjičenog za ratne zločine u BiH Milomira Savčića, a koji se trenutno krije, vjerovatno u Srbiji. Kratko je i Macan bio nedostupan bh. vlastima s obzirom na to da je pobjegao iz države nakon što su u javnost procurile informacije o policijskoj akciji pretresa i hapšenja na Palama, koja je bila usmjerena na njega. U toj akciji je pronađeno određeno oružje, međutim ona se ne može smatrati uspješnom s obzirom na to da je informacija o akciji bila javno najavljena u medijima, a nekoliko dana uoči nje, skoro svi novinari u državi imali su “nezvanične” informacije o tome. To mnogo govori u prilog činjenici da je istraga često bila loša i kompromitirana.

ČITAJ JOŠ:  Alfom prošao kroz zabranu, izletio mu Touareg

Nakon raspisane Interpolove potjernice i mjesec skrivanja, Macan je jednostavno ušetao u prostorije tužilaštva i predao se. Zabrinjava činjenica da je uspio putovati po BiH, hodati po Sarajevu i na kraju pojaviti se na vratima tužilaštva, a da o tome naše obavještajno-sigurnosne agencije ne znaju ništa.

Nakon predaje, on je ispričao da je zajedno sa Savom Marinkovićem došao u Sarajevo s ciljem krađe vozila, ali da se sve iskomplikovalo kada su naišli na policiju. Tvrdi da je Marinković pucao te da nije imao saznanja o tome da Marinković u pljačku ide s pištoljem.

Marko Trifković Žižan je sljedeći koji je pao u ruke pravosuđa i koji je donio nove informacije u predmet. Njegovo ime, svako ko prati pravosuđe, automatski povezuje sa automafijom. Hapšen je u obimnom predmetu “Volan”, koja je i intenzivirana usljed ubistva sarajevskih policajaca i sumnje da je sve povezano sa krađom automobila, da bi na kraju bio uhapšen i osumnjičen i u ovom predmetu.

Advokat Marka Trifkovića Žižana negirao je da je njegov klijent taj koji je progovorio o svim dešavanjima u noći ubistva Vujinovića i Šehovića, iako tako tvrde izvori iz pravosudnih institucija. Bez obzira na to da li je Žižan taj koji je otkrio detalje, činjenica je da su istražni organi konačno uspjeli doći do detalja i dovesti istragu u završnicu.

ČITAJ JOŠ:  Sudar tri vozila u gradu: Pričinjena materijalna šteta, saobraćaj otežan

Posljednji koji je pao u ruke zakona je Savo Marinković, koji je prema međunarodnoj potjernici u julu isporučen BiH iz Njemačke, nakon odslužene zatvorske kazne u toj državi. Njegovo ime kao jedno od osumnjičenih pojavljuje se nakon hapšenja Macana sa Pala, koji je ustvrdio čak i da je Marinković pucao na policajce potaknut nacionalnim animozitetom.

Iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su govoreći za Klix.ba o ovoj istrazi kazali da su u protekom periodu pokazali svoju posvećenost, ustrajnost i dosljednost u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Poseban akcenat u našim aktivnostima su bile preduzimanje mjera i radnji na rasvjetljavanju i dokumentovanju krivičnog djela teškog ubistva naših kolega Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Uprkos svim problemima sa kojima smo se susreli, poseban tim koji je formirao policijski komesar u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Kantona Sarajevo, uspio je kroz poduzete mjere i radnje identifikovati lica koja se dovode u vezu sa ovim krivičnim djelom, te sačiniti i nadležnom tužilaštvu dostaviti Dopunu Izvještaja protiv više lica izvršilaca, odnosno, pomagača koji su potom lišeni slobode”, navode.

Zaključuju da je policijski komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nagradio službenike koji su bili neposredno angažovani na ovom predmetu, a da je isto učinila i Vlada Kantona Sarajevo.

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING