Četiri hafiske mukabele u Zenici

IMG 6351 696x464 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ramazanski doživljaj u gradu Zenici, već dugi niz godina krasi unikatna i tradicionalna hafiska mukabela u Čaršijskoj, Sultan-Ahmedovoj džamiji u Zenici.

Ovu jedinstvenu duhovnu oazu u jednoj od najljepših i najstarijih džamija na zeničkom području, Zeničani s ljubavlju njeguju već četrdesetak godina, od perioda kada je naša domovina imala veoma mali broj hafiza Kur’ana pa su ovim povodom u goste dolazili hafizi iz Makedonije kako bi zajedno sa jedinim tadašnjim hafizom u Zenici, hfz. Fuad ef. Subašićem, da mu Allah podari džennetske ljepote, učili hafisku mukabelu.


Iz godine u godinu, broj hafiza u Zenici se povećavao, pa današnje ajete ove unikatne bosanske mukabele uče hafizi – imami Medžlisa Islamske zajednice Zenica, njih jedanaest.

Glavni imam Medžlisa Zenica, mr. Jakub ef. Salkica kaže da je ovakav vid ljubomornog čuvanja Božije riječi proizišao iz riječi poslaničkih, da je njega, ajejhiselama, melek Džibril u danima ramazanskim preslušavao dok Kur’anske ajete uči. „Ovogodišnji Ramazan, za razliku od prošle godine, smo u skladu sa epidemiološkim mjerama, omogućili određenom broju džematlija da prisustvuju učenju mukabele kako bismo očuvali kontiunitet naše jedinsvene prakse da su hafizi okrenuti džematlijama koji slušaju njihovo učenje.“

Ovo nije jedina hafiska mukabela koja se uči na području Medžlisa Zenica, još tri hafiske mukabele uče pet hafiza u svojim džematima, hafiz Amir ef. Kaknjo u džematu Trgovišće sa hfz. Ajdinom Hadžihafizbegovićem, hafiz Ishak ef. Efendić u džematu N. Radakovo sa hafizom Almirom Dračom i hafiz Harun ef. Efendić u džematu Babina Rijeka-Ensar džamija.

Praksa je to koju Zenica ponovo vraća u svoj repertoar ramazanskih aktivnosti, a koju je jedan period svoje imamske službe oživio hafiz Husejn ef. Čajlaković koji je hafiskom mukabelom u džematu Poljice, klanjao teravih-namaz. „Posebno nam je zadovoljstvo, što ove godine u Zenici učimo četri hafiske mukabele – jednu zajedničku sa svim hafizima, a druge tri pojedinačne hafiske mukabele u džematima Trgovišće, N. Radakovo i Babina Rijeka.

Svakako da su spomena vrijedne i mukabele koje uče svi naši imami, njih 76 u svojim džematima, ove godine sahat vremena prije namaza kako bismo zaštitili džamijske prostore od veće koncentracije džamatlija“ – ističe glavni imam.


Hafizi koji uče zajedničku mukabelu: hfz. Zehrid ef. Rešić, hfz. Fahir ef. Arnaut, hfz. dr. Safet ef. Husejnović, hfz. Harun ef. Efendić, hfz. Sulejman ef. Rafuna, hfz. Amir ef. Kaknjo, hfz. Sead ef. Šahinović, hfz. Muhamed ef. Kolić, hfz. Ishak ef. Efendić, hfz. Enes ef. Beganović i hfz. Husejn ef. Čajlaković.

U mjesecu aprilu, u samom predvečerju mjeseca Ramazana, Medžlis Zenica postao je bogatiji za još jednu hafizu časnoga Kur’ana, a tom prilikom je organizirana 54. hafiska dova u Zenici. Rezultat je to i rada zeničkih hafiza koji čuvaju ovu zaista lijepu tradiciju i daju puninu ramazanskim danima u gradu Zenici.


Muhamed Bilčević