Portal 072info

Četiri jednostavna načina kako očistiti kožnu jaknu

Ako je jakna napravljena od kvalitetne kože, riječ je o skupom komadu odjeće za čije održavanje možete potrošiti pravo malo bogatstvo.

Naime, ne možete je samo baciti u mašinu za veš i oprati.

No ne morate je nositi niti na hemijsko čišćenje. Kožnu jaknu možete očistiti ako pomiješate malo tople vode i deterdženta za suđe.

Umočite mekanu krpicu u tu tekućinu, ocijedite i prebrišite jaknu.

Iako je ova tehnika vrlo jednostavna, morate znati da je koža jako osjetljiva te je nikada ne smijete snažno trljati da se površinski sloj ne ošteti.

Jednako tako, nemojte nikada koristiti izbjeljivač kako bi očistili kožu jer može postati izrazito suha, pa čak i popucati.

Ne koristite previše vode jer će je koža upiti i može ostati ružna mrlja.

Uvijek prije pranja provjerite etiketu na kojoj piše kako očistiti kožnu jaknu te tehniku čišćenja uvijek prvo provjerite na manjem unutrašnjem dijelu jakne.

Kako biste očistili mrlje koje su nastale na vašoj kožnoj jakni, poslužite se i sljedećim sastojcima:

1. Pasta za zube

Na mrlju nanesite malu količinu paste za zube, samo pazite da nije riječ o gel pasti. Uzmite mekanu krpicu i lagano trljajte sve dok mrlja ne nestane.

Nemojte jako strugati jer možete oštetiti površinski sloj kože. Ostatak paste s jakne uklonite čistom i vlažnom krpicom.

2. Medicinski alkohol

Ako vam je jaknu zahvatila plijesan pomiješajte malo medicinskog alkohola i vode u omjeru 1:1. Umočite krpicu i dobro je ocijedite, a zatim prebrišite željeno područje. S drugom vlažnom krpicom ponovno prebrišite isto mjesto.

Zatim nanesite odgovarajući omekšivač za kožu kako bi spriječili isušivanje i pucanje kože i učinili je malo otpornijom na buduće mrlje.

Ako pri ruci nemate takav proizvod, napravite ga sami. Pomiješajte sirće i laneno ulje u omjeru 1:2. Nanesite na kožu i čekajte 15 minuta, a zatim polirajte s čistom krpicom dok koža ne postane sjajna.

3. Soda bikarbona

Masne mrlje i mrlje od znoja na kožnoj jakni možete riješiti uz pomoć sode bikarbone. Nježno trljajte mrlju s vlažnom krpicom.

Pustite neka odstoji nekoliko sati preko noći, a zatim je prebrišite s mekanom krpicom i osušite s papirnim peškirom.

4. Odstranjivač laka za nokte

Mrlje od tinte na kožnoj jakni riješite uz pomoć odstranjivača laka za nokte koji nanesite na štapić za uši.

Nemojte trljati po mrlji jer se tinta može razliti po jakni. Lagano pritisnite štapić o mrlju, a nakon toga prebrišite prvo čistom i vlažnom krpicom, a zatim suhom krpicom.

Avaz.ba

Podijelite članak