Četiri načina kako da najbolje uklonite dim cigareta iz kuće

Provjetravanje je, naravno, obavezno, ali nije dovoljno. Nije dobro spavati u zadimljenoj prostoriji.

Mnogima dim cigareta izrazito smeta. Međutim, bez obzira na to, prostorije treba redovno provjetravati. Provjetravanje je izrazito bitno i u trenucima dok se puši u prostoriji. Uklanjanju dima mogu da pomognu brisanje poda sirćetom, ventilator ali i mirisne svijeće koje upijaju dim. Bilo da vi pušite ili su vam prijatelji pušači, znajte da postoji djelotvoran način da se riješite mirisa dima od cigareta u sobi. Nažalost, činjenica je da se dim lijepi za tepihe i zavjese, koji ga bukvalno upijaju, a i namještaj, pogotovo drveni, može da poprimi neprijatan miris.

Dubinsko čišćenje

Ako mislite da je dim potrebno ukloniti dubinski morat ćete da napravite veliko čišćenje. Operite svu odjeću, ali i tkanine koje su bile izložene dimu – jastučiće, ćebad, prekrivače i ostale materijale. Obavezno skinite zavjese i operite ih te potopite kratko u omekšivač. Svaki komad namještaja bi trebalo prebrisati – ormare, komode, sto i uređaje, a garnituru za sjedenje istrljajte mekom četkom koju povremeno umočite u mješavinu vode i omekšivača. Da biste izvukli dim iz tepiha probajte sa namjenskim sredstvima za čišćenje, pa dobro usisajte ili isprobajte neke od prirodnih načina osvježavanja tepiha sodom bikarbonom i eteričnim uljima, ili cimetom.

Sirće je i kod dima – spas

Drveni namještaj i parkete (možete i laminate) prebrišite krpom natopljenom sirćetom. Njegov miris će brzo nestati, ali ćete zato izvući dim. U slučaju da je miris sirćeta prejak, razblažite ga vodom i dodajte nekoliko kapi mirisnog eteričnog ulja po želji.

Provetravanje

Tokom čišćenja poželjno je da držite prozore otvorene, kako zbog raznih sredstava za čišćenje, tako i zbog samog dima i provjetravanja. Provjetravanje je izrazito bitno i u trenucima dok se puši u prostoriji. Možda možete da nabavite i aparat za pročišćavanje vazduha, ili difuzor koji će raspršivati mirisno ulje. Nakon što ste prostoriju dobro provjetrili, ako je potrebno, postavite ventilator kraj otvorenog prozora koji će biti okrenut ka spolja – tako će najefikasnije izvući dim.

Svijeće

Ne zaboravite da će i ukrasne i mirisne svijeće (možete ih uroniti u posudice sa zrncima kafe ili suhim cvjetovima lavande), ali i aktivni ugalj, djelimično upiti dim cigareta. Napunite nekoliko manjih posudica sirćetom (uz dodatak koje kapi eteričnog ulja, recimo, lavande) pa ih stavite u sobe gde je prisutan miris dima. Kore pomorandže i limuna možete da prokuhate i također ostavite te posudice, dok voda još uvijek isparava u prostoriji.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE