Četiri najčešća problema koja se događaju s očima

Kao i cijeli organizam, tako i naše oči trpe određene promjene kako starimo. Otkrivamo vam četiri najčešća problema s vidom.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Glaukom

To je bolest očnoga živca koja nastaje kao posljedica nereguliranog očnog tlaka. Rezultat toga je sužavanje vidnog polja, slabljenje vidne oštrine, pa čak i trajni gubitak vida u najtežim slučajevima. Jedan posto svjetske populacije pati od ove bolesti, a rizik se znatno povećava u starijoj životnoj dobi. Opasna je jer se u početku razvija polako i neprimjetno. Stručnjaci zbog toga preporučuju redovite liječničke kontrole vida nakon navršene 40-te godine života.

Mrena

Očna mrena ili katarakta je bolest koja uzrokuje zamućenje očne leće, a samim tim i smanjenje vidnih funkcija, osobito vidne oštrine. Stupanj pogoršanja vida je različit, ovisno o tipu mrene i o tome koliko je bolest uznapredovala. Najčešća je takozvana staračka mrena i javlja se kod čak 60 posto populacije u dobi između 65 i 74 godine i to češće kod žena.

Makularna degeneracija

Jedna je od najčešćih uzroka sljepila u razvijenim zemljama. Točan uzrok bolesti još uvijek nije poznat, ali se pretpostavlja da bolest izaziva nekoliko faktora poput promjena vanjskih utjecaja životne sredine kao što su sunčevo i druga zračenja te način života odnosno stres, prehrana i slično. Oboljelima postaje otežano čitanje i gledanje televizije, a predmeti im mogu izgledati iskrivljeno. Ova je degenerativna bolest povezana sa starenjem. Do nje dolazi zbog istrošenosti dijela oka koji je odgovoran za centralnu oštrinu vida. Najveći rizik za senilnu makularnu degeneraciju oka je dob, ali se rizik može smanjiti ukoliko isključite pušenje, pretilost i visoki krvni tlak.

Dijabetička retinopatija

Dijabetes oštećuje krvne žilice u tijelu, pa tako i u očima. Gotovo da i nema dijabetičara koji nakon nekoliko godina ne razvije promjene na žilama očne pozadine što se naziva dijabetička retinopatija. Naime, krvne žilice postaju propusne i propuštaju tekućinu ili krv, pa osobva sve mutnije i slabije vidi.

GODISNJICA
MARKETING