Četiri najprljavija mjesta u vašem domu

Screenshot 4 78
Podijelite vijest

Lako je uočiti očigledna prljava mjesta u kući poput prolivene hrane na kuhinjskim radnim stolovima, ostataka sapuna pod tušem ili hrpe prljavog rublja.

Međutim, šta je s mrljama koje možda ne izgledaju naročito prljavo, ali zapravo one mogu utjecati na zdravlje vaše porodice.

Pregledajte vašu kuću, sobu po sobu i zavirite na skrivena mjesta gdje se nalazi prljavština i bakterije te ih se riješiti.

Kuhinja

Kuhinja je jedna od najprometnijih prostorija u većini domova i ujedno i najprljavija. Svi elementi koji potiču rast bakterija – toplota, vlaga i hrana – su lako dostupni. Dodajte tome sve vanjske elemente poput sirovog mesa, neopranog voća i povrća i klica iz svih torbica i ruksaka, a kuhinja vrvi bakterijama.

Ključna područja s prljavštinom u kuhinju su: sudoper, frižider, mali kućanski aparati i kuhinjski pribor.

Kupaonica

Nažalost, neke bakterije se zadržavaju u kupaonici nakon svake upotrebe. Kako biste osigurali kontrolu svih vrsta bakterija, obratite posebnu pažnju na prekidače za svjetlo, kvake na vratima i kvake na slavini. Neka vam budu pri ruci jednokratne dezinfekcijske maramice za jednostavno svakodnevno čišćenje.

Peškire i prostirke za kupanje treba prati barem jednom nedjeljno u vrućoj vodi i ostaviti da se potpuno osuše. Peškire za ruke treba mijenjati nekoliko puta sedmično.

Umivaonike u kupaonici svakodnevno treba brisati dezinfekcijskim maramicama, a držače četkica za zube. Kada čistite očigledno prljava područja kade vrata tuša i WC-a, uzmite vremena da ravne površine poput zidova u blizini toaleta posebno dezinficirate.

Prostor za boravak

Bilo da se radi o dnevnoj sobi ili sobi za igre, gdje god se porodica okupi, ima skrivene prljavštine i bakterija. Razmislite koliko puta neko dodirne sve daljinske upravljače, kontrolere igara, tastature, tablete, slušalice sa mikrofonom i mobilne telefone u vašem domu.

Sve te tastature i daljinske treba svakodnevno brisati dezinfekcionom maramicom koja je sigurna za upotrebu na elektronici. Ne zaboravite na prekidače na lampama, preklopnim pločama i kvakama.

Još jedno leglo bakterija i alergena je presvlaka na namještaju. Tkanina je izložena kihanju, neopranim rukama, peruti i dlakama kućnih ljubimaca te tlu s nogu i cipela. Mnoge vrste bakterija mogu živjeti nekoliko dana na tim površinama.

Barem sedmično, tapecirane površine treba usisavati ručnim usisavačem. Obavezno čistite ispod i između jastuka gdje se hrana i dlake kućnih ljubimaca mogu zadržati. Zatim osvježite i očistite mirisnim sprejem za dezinfekciju.

Spavaća soba

Prekrasna opuštajuća oaza koju ste stvorili u svojoj spavaćoj sobi može sadržavati gljivice, bakterije i hiljade grinja i insekata. Većina ovih opasnosti zapravo vreba u vašem krevetu.

Kreveti se koriste za spavanje, druženje, jelo, rad i sve ostalo. Ako se plahte, pokrivači, jorgani i pokrivači ne peru često, oni mogu zadržati prljavštinu koja može prouzročiti: iritaciju kože, ekcemi i izbijanje akni.

Da biste spriječili sve ovo, posteljinu treba mijenjati barem jednom sedmično i pravilno prati. Studije su pokazale da nakon sedam dana posteljina sadrži više bakterija nego kvaka na vratima kupaonice.


Podijelite vijest