Portal 072info

Četiri namirnice koje imaju više vitamina A od mrkve

Mrkve su bogate karotenoidima poput beta karotena te retinolom koji se u tijelu transformiraju u vitamin A. Ovaj važan nutrijent osnažuje imunitet tijela, snižava šećer u krvi te se nameće kao odličan saveznik u borbi protiv bolesti srca i krvnih žila. Neophodan je za vid, razvoj kostiju i zdravlje kože, uravnotežuje hormone u tijelu, a služi i u odbrani od infekcija. Evo namirnica koje su bolji opskrbljivači vitaminom A čak i od mrkve.

Tikva

Stotinu grama ovog slasnog jesenskog ploda sadrži 0,7 miligrama beta-karotena i 14.100 jedinica retinola što zadovoljava otprilike polovinu dnevnih potreba za vitaminom A. Značajne količine vrijednih nutrijenata pronaći ćete čak i u pitama, no treba imati na umu da ćete u ovom obliku unijeti i značajnu količinu šećera i masti.

Slatki krompir

Slatki krompiri zadovoljavaju potrebu za ugljikohidratima, a istovremeno pružaju bogatstvo vitamina, posebno vitamina A. U jednom slatkom krompiru naći ćete više od 1 miligram beta-karotena i 21.000 jedinica retinola te tako zadovoljiti većinu potreba za ovim vrijednim nutrijentom.

Kelj

Ovo lisnato i dostupno povrće ne naziva se superhranom bez razloga. Stotinu grama kelja sadrži čak 28 hiljada jedinica retinola i nešto više od jednog miligrama beta-karotena. Uz to nudi i bogatstvo vitamina C i K, pa se nameće kao odličan saveznik ljepote i zdravlja.

Ulje bakalara

Da je riblje ulje bogato omega 3 masnim kiselinama koje čuvaju srce dobro je poznata činjenica. No, jeste li znali blagodati ribljeg ulja bakalara? Jedna kašika ovog ulja sadrži 13,600 jedinica retinola i četiri miligrama beta karotena što je čak osam puta više nego stotinu grama svježih mrkvi, piše Zadovoljna.hr.

cazin.net

Podijelite članak