Četiri osnovne vježbe koje vas održavaju zdravima i mlađima

20210511221212 661084
Podijelite vijest

Vježbanje, vježbanje, vježbanje – već i papagaji na grani znaju koliko je to dobro za zdravlje organizma, posebno na dugoročne staze. Ako, pak, niste taj tip i još uvijek se ne možete pokrenuti na redovno vježbanje, onda bar pokušajte sa ovim baznim vježbama koje možete izvoditi u svom domu i za koje vam ne treba više od 15 minuta.

Nedavno istraživanje napravljeno na prestižnom univerzitetu Harvard definisalo je nekoliko osnovnih vježbi koje bismo trebali ponavljati svaki dan nezavisno od godina, kondiciji, formi i ostalim faktorima, a s ciljem unaprjeđenja generalnog zdravlja i usporavanja procesa starenja.

Aerobik

Ako spadate među one koji već na stepenicama prvog sprata hvataju dah, aerobik je nešto što pod hitno trebate uvesti u  svoju dnevnu rutinu. Osim što će napraviti čuda za vašu fleksibilnost, koordinaciju i orjentaciju, aerobik će ojačati vaše srce i pluća jer će poboljšati izdržljivost i bolje opskrbljivati vaše mišiće krvlju. Prema spomenutom istraživanju preporučena sedmična doza aerobika je 150 minuta.

Vježbe snage

Vježbe poput trbušnjaka i sklekova važne su za otpor mišića kojeg prirodno gubimo s godinama. Uz to pomažu kontrolirati težinu, stimuliraju rast kostiju, unaprjeđuju držanje i ravnotežu te pomažu s bolovima u leđima i zglobovima. Za vidljive rezultate dva do tri puta sedmično uvrstite vježbe snage u svoj režim vježbanja.

Istezanje

Vježbe istezanja trebale bi se naći na vašem dnevnom rasporedu čak dva do tri puta, i to kako bi razvili fleksibilnost mišića i tetiva koji s godinama gube svoju elastičnost. Za svakih dva sata provedenih sjedeći ispred kompjutera trebalo bi odraditi 30-minutno istezanje. Znamo da zvuči puno, ali vjerujte Harvardovim stručnjacima kad vam kažu da ako uvrstite istezanje u svoju rutinu, primijetićete ogromnu razliku i osjećati se puno bolje.

Vježbe za ravnotežu

Vježbe poput tai chija ili joge pomažu nam da budemo fokusirani, otporniji na stres i da imamo bolju ravnotežu. Osim toga, poradit će na fleksibilnosti vaših zglobova i mišića nogu. Ne morate odmah početi dubiti na glavi, ali pronađite malo vremena svaki dan za  igranje s vlastitom ravnotežom.


Podijelite vijest