Četiri pravila bontona za stolom koja mnogi veoma često zaboravljaju

176ccef00be7439b45c2dc22677fdf8e
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Fino ponašanje za stolom dokaz je općenitog lijepog ponašanja. Stoga bi trebali biti upoznati s nekim osnovnim pravilima bontona prilikom jela – čak i ako ne jedete u restoranu s Michelinovom zvjezdicom.

Vrlo se često zanemaruju sljedeća četiri pravila…

1. Laktovi sa stola!

Osnovno pravilo koje se često zaboravlja je sljedeće: laktovi ne smiju biti na stolu. Premda je u angloameričkim zemljama uobičajeno staviti lijevu ruku u krilo i jesti desnom rukom, po bontonu podlaktice trebaju ležati na rubu stola. Lijepa nuspojava: držanje se automatski poboljšava.

2. Držite čaše za stalak

Bonton za stolom također uključuje pravilno držanje čaša. Posebno kod čaša za vino mnogi ljudi imaju tendenciju držati čašu za spremnik – što, međutim, ne odgovara bontonu, a i osigurava brže zagrijavanje vina. Inače: kod čaša za crno vino uobičajeno je koristiti tri prsta i palac za podizanje čaše.

3. So i biber uvijek se dodaju zajedno

Mali, ali fin detalj koji se lako može zanemariti: ako vas neko za stolom pita za so, uvijek morate dodati i posudu za biber. Osim toga, uvijek trebate probati hranu prije dodavanja soli. Sve ostalo smatra se uvredom za kuhara.

4. Nema naginjanja nad stolom

Košara za hljeb ili drugi pribor koji vam je potreban nije vam na dohvat ruke za stolom? Onda ni trebali zamoliti drugog gosta za stolom da vam doda predmet želje. Saginjanje i naginjanje nad stolom nije poželjno.