Portal 072info

Četiri profesije budućnosti koje donose novac

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Pojmovi “urbani poljoprivrednik”, “upravljač bespilotne letjelice” ili “dizajner otpada” nisu plod mašte autora popularnih romana naučne fantastike. Naime, to su nazivi profesija koje će biti veoma tražene u budućnosti.

I to ne tako dalekoj, ako je suditi po tvrdnjama dobrih poznavalaca tehnološkog razvoja. Oni, naime, smatraju da je već započeo proces nastanka najmanje četiri nove profesije koje će u budućnosti biti veoma tražene.

Urbani poljoprivrednik

To je nova vrsta stanovnika velikih gradova koji se uz pomoć moderne tehnologije bave uzgojem poljoprivrednih proizvoda u urbanom okruženju, na zidovima i krovovima oblakodera od čelika i stakla, ili duboko pod zemljom u betonskim bunkerima.

Upravljač bespilotne letjelice

Prema procjenama stručnjaka Američke federalne vazduhoplovne agencije, do 2018. godine svjetskim nebom će patrolirati čak 30.000 ovakvih letjelica, a to znači da će biti mnogo posla za one koji znaju njima da upravljaju.

Dizajner otpada

U razvijenim zemljama recikliranje otpada je odavno unosan posao. Ali, stručnjaci smatraju da će se do 2030. godine razviti i proizvodnja ukrasnih predmeta i odjeće od recikliranog materijala, pa budući dizajneri ne treba da brinu.

Arhitekta i pejzažista virtuelne stvarnosti

Ko kaže da virtuelne naočari Oculus Rift treba da služe samo za igranje igrica? Arhitekta Džon Bručud koristi ih u izradi realističnih 3D crteža kada radi na restauriranju oštećenih zidnih ukrasa. On smatra da će ova i slične nove tehnologije pomjeriti granice arhitekture i omogućiti njegovim kolegama da kreiraju vještačke pejzaže u kojima ćemo u bliskoj budućnosti moći da uživamo ne ustajući iz udobne fotelje u našem domu.

Podijelite članak