Portal 072info

Četiri razloga da što duže budete u moru

Još od najstarijih vremena, ljudi su znali da more pozitivno utiče na zdravlje. Grčki znanstvenik Hipokrat, čiju zakletvu liječnici još i danas daju pri prihvaćanju svojeg zvanja, mnoge je svoje pacijente liječio kupkom u vodi bogatoj mineralima. Moderna nauka potvrdila je njegova saznanja, a mi donosimo četiri zdravstvena razloga zašto biste odmah morali poći na plažu i baciti se u more.

1. Osnažuje imunološki sistem

Morska voda prepuna je vitamina, soli, aminokiselina te mikroorganizama koji djeluju poput prirodnog antibiotika, te pomažu vašem tijelu u borbi protiv štetnih bakterija. Udisanjem morskog vazduha u vaše tijelo unijećete negativno nabijene jone, koji su isto važni za odbranu organizma. Isto tako, plivanjem ćete raširiti pore na koži, što će ubrzati izbacivanje toksina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

2. Pojačava cirkulaciju

Plivanje uvelike doprinosi kvaliteti rada krvotoka, a toplija morska voda može kvalitetno nadoknaditi minerale izgubljene stresom, lošom prehranom i vanjskim zagađenjem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

3. Uravnotežava organizam

Tokom plivanja u moru, vaš organizam pokreće sistem saomoozdravljenja, smanjujući simptome bolesti poput astme, artitisa, bronhitisa i upala. Voda bogata magnezijem opušta mišiće i djeluje pozitivno na kvalitetu sna, što doprinosi mentalnoj stabilnosti i dobrom raspoloženju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

4. Liječi kožu

Već spomenuti magnezij u morskoj vodi pomaže hidrataciji i vanjskom izgledu vaše kože. Isto tako je djelotvoran u smanjivanju crvenila i hrapavih mjesta, pa je ljudima koji pate od dermatoloških problema savjetodavno da što duže vrijeme provedu u moru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

cafe.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME