Portal 072info

Četiri seksualna problema koji pogađaju žene svih životnih dobi

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Seksualni problemi mogu biti itekako frustrirajući, ne samo zato što mogu naštetiti seksualnom životu žene, već i njenoj vezi.

Najnovije istraživanje, provedeno u Belgiji, pokušalo je otkriti kako dob utiče na različite vrste seksualnih disfunkcija kod žena, kao što su nedostatak seksualne želje, uzbuđenja, poteškoće ili nemogućnost postizanja orgazma, te bol tokom odnosa.

U istraživanju je učestvovalo nešto više od 15.000 žena, u dobi od 16 do 74 godine, a svaka od njih ispunila je online anketu o svom seksualnom životu. Ispitanice su se o njemu morale izjasniti ocjenama od 0 do 3.

Ocjena 0 je označavala odsutnost problema, a ocjena 3 ozbiljan problem. Istraživači su otkrili kako su se neki problemi, za koje se vjerovalo da se javljaju s godinama, javili i kod mlađih žena.

1. Manjak seksualne želje

On je najrjeđi među mladim ženama, no još uvijek pogađa nešto više od 10 posto žena između 20 i 24 godine, oko 20 posto žena u dobi između 25 i 29 godina, te je najčešći među ženama u 50-im i 60-im godinama. Iako se on povećava s godinama, manjak seksualne želje definitivno nije problem samo starijih žena, a tome svakako pridonosi svakodnevni stres, iscrpljenost, problemi sa samopouzdanjem, antidepresivi, kontracepcijske pilule…

2. Manjak seksualnog uzbuđenja

Poteškoće s podmazivanjem jednake su i kod žena u dobi od 16 godina i žena od 49 godina. Nakon menopauze i hormonalnih promjena, te su razlike bile još veće. Takvi problemi mogu dovesti do bolnih odnosa pa se problem ne može tako lako ignorisati, a kao odlično rješenje stručnjaci navode upotrebu lubrikanata.

3. Poteškoće ili nedostatak orgazma

Ove poteškoće u 25,4 posto slučajeva pogađaju žene između 20 i 24 godina, a postupno se smanjuju u kasnim 20-im, 30-im i 40-im godinama, te ponovno rastu u pedesetima. Kao razlog tome, stručnjaci navode činjenicu da u ranim 20-ima žene najčešće imaju povremene partnere za seks, a brojna su prijašnja istraživanja otkrila kako je tako ženama puno teže postići orgazam. Kako žene stare, tako je vjerovatnije da su pronašle stalnog seksualnog partnera, s kojima im je ugodnije i koji zna o tome šta ih uzbuđuje, šta dovodi do boljih i češćih orgazama.

4. Bolni seks

O ovom problemu najviše su izvijestile žene u dobi između 16 i 19 godina, a bio je manje zastupljen među ženama u 30-im i 40-im godinama. Postotak se ponovno povećao među ženama u njihovim 50-ima, što je vjerovatno posljedica menopauze i hormonalnih promjena.

fokus.ba

Podijelite članak