Četiri signala koji upozoravaju na srčani udar

Podijelite vijest

srce

Iako mnogi misle drugačlje, srčani udar se rijetko dešava “iz vedra neba”. Tačnije, tijelo pokušava da nas upozori danima ranije, nedeljama, nekada čak i mjesec ili dva prije samog udara.

Nažalost, kada shvatite da imate srčani napad, moglo bi biti već kasno da se spreči smrt ili trajno oštećenje srca.

Takozvani “tihi” srčani napad, sa znakovima i simptomima koji su umereni ili se čine nepovezanim za srce dugo su zabrinjavali kardiovaskularnog eksperta dr Čonsija Krandala.

Nedavno je doktor kreirao specijalnu besplatnu video prezentaciju o četiri zlokobna upozoravajuća simptoma na koja treba posebno obratiti pažnju.

Četiri znaka o kojima govori dr Krandal su: bol u grudima, iako svaki bol u grudima ne mora da znači i srčani udar. Može se osjetiti i bol u vratu, rukama, leđima, čak i vilici. Drugi znak je znojenje i mučnina. Treći znak su problemi sa disanjem, a četvrti znak je problem sa želucem.

Statistike pokazuju jasnu vezu između odgađanja liječenja simptoma srčanog udara i smrti ili oboljenja. Zbog toga je veoma važno znati šta vaše srce želi da vam kaže znakovima upozorenja koji su prikazani u videu dr Krandala.

Iako je ovaj video pravljen u svrhu edukacije, ubrzo je postao viralan i priješao pet miliona pregleda u samo nekoliko mjeseci.

Takvo interesovanje ne iznenađuje ako se uzme u obzir da je srčani udar ubica br. jedan u Americi, gdje skoro milion ljudi svake godine doživi prvi srčani udar.

U navedenom videu dr Krandal priča istinitu priču o čoveku koji je zanemario simptome i umalo nije doživio ono najgore – smrt. Priča jeste strašna, ali u isto vrijeme i osvešćava da dobro otvorimo oči i ne zanemarujemo signale koje nam naše tijelo šalje.

B92