Četiri stvari koje nasljeđujete od majke

Screenshot 3 33
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Genetika je nesumnjivo složena stvar, a od roditelja nasljeđujemo sve, od izgleda, ponašanja do inteligencije. Istraživanja su pokazala da neke specifične osobine i kvalitete nasljeđujemo od majke.

Bez obzira na to ličite li na oca ili majku, nauka kaže da je veća mogućnost da ove četiri stvari naslijedite od majke.

1. Inteligencija

Dijete će vjerovatno naslijediti inteligenciju od mame, a ne od tate. Veliko istraživanje Univerziteta u Glasgowu, u kojem je pregledano više od 12.000 mladih ljudi u dobi od 14 do 22 godine utvrdilo je koji faktori utječu na inteligenciju, uključujući socio-ekonomski status i obrazovanje i najveći utjecaj imala je njihova majka. Zapravo, njihov kvocijent inteligencije varirao je u prosjeku samo 15 bodova u odnosu na majke.

2. Navike spavanja

Ako imate problema sa spavanjem, moguće je da ste to naslijedili od majke. Istraživanje objavljeno prošle godine u časopisu “Sleep Medicine” upućuje na to da mame prenose svoje navike spavanja na djecu i da djeca čije mame imaju problem s nesanicom idu kasnije spavati i manje se odmaraju. Zanimljivo da naučnici nisu našli istu povezanost s očevima.

4. Prolazak kroz menopauzu

Dob u kojoj ćete prolaziti kroz menopauzu može biti naslijeđena od vaše majke. Istraživanje iz 2011. godine britanskog Instituta za istraživanje raka na više od 2.000 žena otkrilo je da se i ranija i kasnija menopauza (prije 45. godine i poslije 55. godine) nasljeđuje.

Otkriveno je da žene čije su majke i sestre rano ili kasno prošle kroz menopauzu imaju šest puta veću šansu da tako bude i kod njih.

Međutim, istraživački tim je naglasio da nije bitna samo genetika, jer i stil života također može igrati veliku ulogu. Naprimjer, žene koje puše obično prolaze kroz menopauzu dvije godine ranije.

3. Brzina starenja

Izgleda da geni majke utječu na brzinu starenja. Naučnici s Instituta Max Plank otkrili su DNK iz mitohondrija, koji nasljeđujemo isključivo od majke, a može djelomično kontrolirati starenje. Istraživanje je bilo obavljeno na miševima, a ne na ljudima te su potvrdili da su potrebna daljnja istraživanja.