Četiri tipa radnih kolega koje ne podnosite: Prepoznajete li ih?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Svaki dan se susrećemo s njima, provodimo sate i sate u kancelarijama ili na terenu. Prepoznajete li njih ili možda sebe?

Napadna osoba

Riječ je o veoma zahtjevnoj, netolerantnoj i nestrpljivoj osobi koja je bez sluha za povratne informacije, odlučna da sve bude po njegovom/njenom. Do konfliktnih situacija sa osobom ovog tipa, razumljivo, dolazi zbog manjka poštovanja.

Negativna osoba

Uvijek ima objašnjenje zašto tuđe ideje u startu ne mogu uspjeti, često se ljuti, ali ne daje objašnjenje zbog čega. Stavovi su veoma često negativni, a sve to je suprotno onome s kim kolege žele raditi i dijeliti prostor.

Osoba koja prekida i ometa

Osoba koja uvijek glasno priča na telefon, miješa se u svaki posao, priča o osobama i stvarima koje druge ne interesuju i ima emocionalni slom. Ljudi obično žele kolege sa kojima mogu podijeliti neke stvari i razgovarati o njima, ali ne uvijek i u svako vrijeme.

Neodlučna osoba

Uvijek odgovori potvrdno, a veoma rijetko ispuni obećanje ili se ne može odlučiti na vrijeme. Iako se svojim ponašanjem želi nametnuti kolegama, često se smatra iritantnom, jer kolege žele odlučne osobe u svom okruženju, a ne one koji će čekati.

Šta uraditi?

Ukoliko se prepoznate u jednom od ova četiri tipa rješenja su sljedeća: promijenite način razmišljanja i prilagodite svoje stavove.