Četiri vrste prerađenih namirnica koje trebate izbjegavati

Četiri vrste prerađenih namirnica koje trebate izbjegavati
Većina vas zna osnovno pravilo zdrave prehrane – jedite više prave i svježe hrane (voća, povrća, cjelovitih žitarica) i manje prerađenih stvari. Ipak, u spektru prerađenih namirnica ima onih koje pretežu na zdraviju stranu, poput konzerviranog graha ili ribe, te onih koje uopšte nisu zdrave, poput hrenovki. Kojih se prerađenih namirnica trebate kloniti? Slijede četiri koje svakako trebate izbjegavati.
1. Prerađeno meso
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Hrenovke, salame, šunka, kobasice i slični proizvodi spadaju u kategoriju prerađenog mesa, odnosno mesa kojemu je trajanje na neki način produljeno. Nitrati koji se dodaju mnogim mesnim prerađevinama za održavanje boje i sprečavanje rasta bakterija povezani su s povećanim rizikom od raka debelog crijeva. Jedenje mesnih prerađevina i mesa sačuvanog pomoću dima i soli povećava izloženost potencijalnim kancerogenim agentima i treba ih smanjiti što je više moguće.

Naučnici univerziteta Harvard otkrili su da ljudi koji jedu oko 50 grama prerađenog mesa svaki dan imaju 42 posto veći rizik od srčanih bolesti i 19 posto veći rizik od dijabetesa tipa 2. Ti proizvodi takođe sadrže visoke količine natrijuma i zasićenih masti, tako da ništa blagotvorno ne dodaju u prehranu.

2. Smrznuto povrće s dodanim začinima i umacima

Dok obično smrznuto povrće nije uopšte loša udeja, jer se pakuje odmah nakon branja i zadržava dobar dio hranjivih materija, trebate ignorisati pakovanja koja uključuju umake i začine. Tako ćete dobiti puno više masti i natrijuma, nego što biste dobili kada biste sami kod kuće dodali maslac. Dakle, kupujte smrznuto povrće bez dodataka i prelijte ga maslinovim ulje za bolji ukus i masnoću koja godi srcu.

3. Energetska pića

Energetska pića trenutno su pod istragom američke Administracije za hranu i lijekove zbog prijavljenih smrtnih slučajeva i ozljeda koje bi mogle biti povezane s njihovom konzumacijom. Koji god njihov zaključak bio, činjenica je da energetska pića sadrže zabrinjavajuće količine kofeina. Budući da su količine prilično neregulirane, jedno piće može sadržavati od 50 do 500 mg kofeina, pa čak i više. Ta pića su takođe puna šećera.

Bolja opcija za podizanje energije je voda. Studija je pokazala da već i lagana dehidracija može izazivati glavobolje, gubitak koncentracije, umor i loše raspoloženje. Budući da kofein djeluje kao diuretik, gubićete energiju čak i ako uzimate kofein.

4. Voćni jogurti

Tipično pakovanje jogurta s dodanim ukusom sadrži 24 do 30 grama šećera, što je dnevno preporučeni unos za žene. Možda će vas iznenaditi da neki voćni jogurti uopšte ne sadrže voće. Provjerite sastav namirnica, što je etiketa više postavljena, sadrži više voća. Učinićete si uslugu ako sami napravite voćni jogurt, sa svježim voćem i običnim jogurtom, te ga zasladite medom i cimetom.