Četiri žene iz Hercegovine same vode ogromno imanje i razbijaju predrasude

sestre dzakula stolac

Na ogromnom imanju u srcu stolačkih Dubrava u Pješivcu, tri sestre Danijela, Daliborka, Ivona i majka Mara Džakula vode porodično poljoprivredno gazdinstvo.

Potpuno atipično za naše prilike je da su u ovoj djelatnosti žene glavna pokretačka snaga.

Početak ove priče vraća nas četrdesetak godina unazad, kada je Ivo Džakula, otac i muž, pokrenuo gazdinstvo na svom imanju. Od ranog djetinjstva kćeri su s roditeljima radile i stekle radne navike visokog nivoa. I sve je išlo svojim normalnim tokom dok prije nekoliko godina Ivo nije preminuo.

Njegove supruga i kćeri našle su se na životnoj prekretnici i donijele ključnu odluku: nastaviti porodičnu tradiciju dugu 40 godina, sada bez muške glave u kući, potpuno same, ali uz veliku ljubav, emociju i toplinu, prenosi Farmer.ba.

Nepregledno imanje okićeno voćnjacima nije zapušteno. Voćke su nastavile beharati i rađati bogatim plodovima. Trešnje, breskve, jagode, nektarine, smokve, narovi. Veličanstven prizor za pogledati i doživjeti dio te atmosfere u bogatim voćnjacima.

Danijela Džakula, koja je bila posebno vezana uz pokojnog oca, kazala je da im je otac osigurao sve u životu i da im nikada ništa nije nedostajalo. Učio ih je da se za sve treba izboriti radom. I već u periodu kada se stekla radna navika za sestre nije bilo opcije i odgovora da se nešto neće ili ne može.

Iz plodova rada i ogromnog truda, jednostavno proviruju ljubav, pozitivna energija, disciplina i rad. Sve su to uspjele postići u teškom i iscrpnom fizičkom poslu, što je svojevrsni raritet kada je riječ o ženama u obavljanju ovakvih poslova i to u ogromnom obimu obaveza koje imaju. Tu je mnogo prolivenog znoja, odricanja i žrtvovanja.

A Danijela kaže da je tajna u ljubavi koja pokreće sve, a disciplina i red dođu sami od sebe.

Smatra da je predrasuda prema ženama u ovom poslu bilo i bit će, ali da su većinu tih predrasuda ona i njene sestre uspjele razbiti, i to djelima.

Više o njihovoj priči možete pročitati na ovom LINKU.