Četrdeset godina od priče iz Mittelland-a

vw-golf-1-14

Kažu da dobre stvari traju dugo, jedna priča o takvoj jednoj stvari je sigurno i priča sa kanala Mittelland.

Nastanak dizel i benzin motora razvoj tehnologije u auto industriji razdrmala je prije 40 godina proizvodnja jedne od fabrika u začetku. Tadašnji Volkswagen iz malog gradića u Njemačkoj nakon atraktivne “Bube” koja je doslovno pomela konkurenciju prdstavlja novi automobil. Bio je to Golf MK1.

Već tada znalo se da industrija automobila kakva je bila do tada neće više biti ista. Napredovanje modela za modelom je počelo pa smo uskoro mogli na cestama vidjeti i prvog starijeg brata Golf 2. Prema njemačkoj statistici automobili koji se 30 godina od prozvodnje još uvijek vozi kao i prvog dana dobio je epitet najkvalitetnijeg.

Brojka prodanih Golfova dostigla je 30 milijuna, brojka koja je postavila VW na sam vrh svjetske auto industrije. Osamdestih godina zbog razvoja trzista Volkswagen prelazi u koncern, kupujući Audi a kasnije i Škodu, Seat, Porshe.

Copy

Volkswagen je ove sedmice objavio da proslavlja 40 godina postojanja, izlozbom oldtimera Tehno classic-a u Essenu. Za sve potencijalne kupce u svojim salonima i generalnim zastupništvima potruditi će se da prirede posebna iznenađenja.

Prethodni članak57. DAN PROTESTA: Dubioza kolektiv podržala zeničke protestante (FOTO)
Sljedeći članakZENICA: Ovjera zdravstvenih knjižica do 16:00 sati