Portal 072info

Četrnaest godina od napada na Blizance

Širom SAD obilježava se četrnaest godina od terorističkih napada na New York i Washington, kada je u napadima otetim putničkim avionima poginulo skoro 3.000 ljudi.

Kada je 11. septembra 2001. godine avion kojeg su oteli teroristi udario u prvu zgradu WTC-a, mnoge američke televizije uživo su se uključile u prenošenje događaja. Svega nekoliko minuta kasnije, na iznenađenje televizijskih voditelja, ali i javnosti, televizije su uživo prenijele udar zrakoplova i u drugi toranj.

Minute straha, haosa i panike zabilježili su i mnogi građani.

U Pennsylvaniji je jučer tim povodom otvoren memorijalni centar posvećen žrtavama pada putničkog aviona United Airlinesa na letu 93, jednog od četiri oteta aviona.

Ovaj avion jedini nije stigao do cilja. Istragom je utvrđeno da mu je meta bio Capitol Hill u Washingtonu . Dva aviona obrušena su na kule Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, a jedan je pao na zgradu Pentagona, u glavnom gradu SAD.

auch-die-attentaeter-vom-11-september-2001-begannen-als-salafisten-

Predsjednik SAD Barack Obama obilježiće 14 godina od napada posjetom vojnoj bazi “Fort Medi” i razgovarati sa vojnicima stacioniranim u ovom objektu, saopštila je Bijela kuća.

Direktori federalnog istražnog biroa /FBI/, Centralne obavještajne agencije /CIA/ i Nacionalne službe bezbjednosti /NSA/ saopštili su da ne postoje konkretne niti kredibilne prijetnje Americi u vezi sa ovim događajem. 

Direktor CIA John Brennan rekao je da je saradnja američkih obavještajnih agencija značajno proširena, reformisana i reorganizovana pod uticajam napada od prije 14 godina.

“U poređenju sa situacijom od prije 14 godina, taj obavještajni rad je napredovao svjetlosnim godinama. SAD su danas mnogo nepovoljnije okruženje za djelovanje terorista, zahvaljujući jačanju odbrane”, rekao je Brenan i dodao da je to i rezultat bolje saradnje sa međunarodnim partnerima. 

federalna.ba

Podijelite članak
Holler Box