Četvrtak je ‘Plavi dan” i u BiH

Četvrtak je ‘Plavi dan” i u BiH

Simboličnim puštanjem plavih balona u nebo, u nekoliko bh. gradova u istom terminu, Udruženje Mreža u BiH “Autizam danas” poslat će na Svjetski dan svjesnosti od autizma poruku potpore osobama iz autističnog spektra…

Puštanje plavih balona planirano je danas u Zenici sa početkom u 12.30 na Kamenitom mostu, a u Sarajevu od 13.00 do 13.30 sati na Trgu djece Sarajeva u Sarajevu.

U tijeku je kampanja na društvenim mrežama kojoj su se dosad pridružili mnogi, slikajući se s panelom (#javolimnekogsaautizmom) i postavljajući slike na svoje društvene profile.

Vodeća svjetska organizacija koja se bavi proučavanjem autizma i zagovaranjem prava osoba s autizmom Autism Speaks pokrenula je akciju “Light It Up Blue”.

Akcijom se daje potpora i skreće pozornost javnosti, te ukazuje na svjesnost o potrebama osoba s autizmom time što se prepoznatljivi objekti, kao i ulice i domovi u gradovima širom svijeta osvjetljavaju plavom svjetlošću, nosi se plava odjeća, vrpce…

Iz Udruženja Mreža BiH “Autizam danas” apeliraju na medije da podrže i priključe se toj akciji tako što će i sami osvijetliti studije plavom svjetlošću, nositi tog dana nešto plavo, koristiti simbole autizma na odjeći ili na svojim web stranicama.

Mreža udruženja koja se bave tom populacijom kako na području FBiH tako i na području Republike Srpske formirana je ranije ove godine na inicijativu Udruženja za podršku djeci i roditeljima “Budućnost”, a namjera je da se zajedničkim snagama bore za ostvarivanje njihovih prava zajamčenih zakonima i konvencijama.

Autizam je jedan od najučestalijih razvojnih poremećaja koji se odražava na sposobnost komunikacije i interakcije s okolinom, a karakterističan je po stereotipnom ponašanju.

Rezolucijom UN-a iz 2007. godine, 2. travnja proglašen je Svjetskim danom autizma.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS