mirsad djerlek
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
Kurbani 2021

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije dr. Mirsad Đerlek izjavio je danas da je četvrti talas virusa korona neizbježan s obzirom da nije iskorištena prilika da se dostigne očekivani procenat imunizacije.

Đerlek je na TV K1 rekao da je prioritet da se postigne što veći procenat imunizacije i da se približimo kolektivnom imunitetu, a da će se o trećoj dozi vakcine Krizni štab izjasniti 1. avgusta nakon preporuke Nacionalnog tijela za vakcinaciju koje će to učiniti 23. jula.

“U ovom trenutku moramo naći nove modele motivacije da povećamo procenat imunizacije, a do 1. avgusta će javnost dobiti informaciju šta raditi sa trećom dozom – kazao je Đerlek i dodao da je do sada u Srbiji vakcinisano 48,6 odsto punoletnih građana.

Đerlek kaže da se nadaju da će za nekoliko dana broj vakcinisanih preći 50 posto, ali ukazuje da je to daleko od kolektivnog imuniteta.

Trećina populacije neodlučna

Najveća briga mladih, navodi Đerlek, jeste da li su veće posljedice ako se oboli od kovida ili od vakcine, te dodaje da je dokazano da su veće posljedice od oboljevanja, kao i da su vakcine bezbjedne.

“Moramo biti energičniji i direktnije i više razgovarati sa mladim ljudima jer u toj grupi i trećini koja je neodlučna nema mesta za oklevanje. Mi oklevanjem ne postižemo ono što želimo, a to je da za što kraći period vakcinišemo što više ljudi i napravimo jedan bedem virusu”, kazao je Đerlek.

Kada je riječ o vakcinaciji djece, Đerlek kaže da je prioritet bio da se vakcinišu hronično oboljela djeca od 12 do 15 godina, ali i tinejdžeri od 16 do 17 godina.

“Naravno i da preostali predstavljaju veliki rezervoar zaraze i potrebno je razgovarati i sa roditeljima”, tvrdi Đerlek.

Kada je riječ o delta soju, Đerlek kaže da ga specifičnijim čini to što je zarazniji, teže ga je prepoznati, a ustanovljeno je i da je vakcina nešto manje efikasna na njega.

“Brine to što blag pad efikasnosti vakcine postoji, ali na našu sreću ipak je vakcina jedini način da se odupremo”, kaže Đerlek i dodaje da delta soj više napada mlade upravo zbog toga što su oni najvećim dijelom nevakcinisani, piše Telegraf.rs.