Četvrtina auto-sektora zatvorena

Jedna četvrtina češkog automobilskog sektora biće zatvorena sutra, a ostalih 60 odsto značajno će smanjiti proizvodnju, saopštila je Asocijacija auto-industrije (AIA).

AIA se zalaže za ubrzane mjere za održanje ove industrije koja zapošljava 170.000 ljudi.

Navodi da kompanija otpušta radnike na ugovor, te da kriza zbog epidemije virusa korona vrši pritisak na suštinski važna radna mjesta.

Auto-sektor čini oko devet odsto ekonomskog učinka i predstavlja oko 23 odsto izvoza češke privrede, koja se oslanja na proizvodnju i prodaju robe u inostranstvu.

“Firme s ograničenom ili suspendovanom proizvodnjom imaće velike probleme s protokom novca i odmah im je potrebna pomoć”, navodi se u saopštenju.

Češku auto-industriju predvodi “Škoda auto”, koja je dio “Folksvagen” grupe, dok “Hjundai” i zajednička kompanija “Tojote” i PSA imaju fabrike za sklapanje dijelova.

AIA je pozvala Vladu da se odmah odrekne akontacije poreza na zarade, uključujući socijalno osiguranje koje plaćaju i poslodavci i zaposleni.

Ona se zalaže i da Vlada djelimično subvencioniše zarade kako bi se izbjegla otpuštanja, kao i da se centralna banka dogovori s komercijalnim bankama o odlaganju plaćanja kredita.

Srna