Ćevapi iz Travnika našli se na listi 50 najboljih mesnih jela

cevapi luk 1 1 696x464 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ćevapi mogu biti kombinacija različitih vrsta mesa. Ovisno u kojem se bh. gradu nalazite uz ćevape mogu vam servirati mladi kajmak, ponuditi jogurtom, a nezaobilazni prilozi su luk i somun ili lepina, koja može doći u nekoliko verzija.

Ovo tradicionalno bosanskohercegovačko jelo ponovo se našlo na listi najboljih jela u svijetu. No, ovaj put na listi su naglasili da se radi o ćevapima iz Travnika, koji su zauzeli 45. mjesto.

Zbog nekoliko različitih načina pripreme i namirnica, često dolazi do rasprava da li su bolji sarajevski ili travnički ćevapi. Međutim, ljudi koji su ocijenjivali najbolja mesna jela u svijetu na web stranici gastro magazina Taste Atlas, odlučili su se za travničke ćevape.

“Ova sorta ćevapa proizvodi se u gradu Travniku u Bosni i Hercegovini. Ćevapi se prave od kombinacije junetine, teletine, ovčetine i janjetine, uz dodatak soli, papra i malo sode bikarbone. Kada se peče na roštilju, meso se često premaže bistrom supom, koja se pripremala od goveđih kostiju i ovčetine”, opisali su.

Somun su nazvali piticom, koja se u slučaju travničkih ćevapa umače u temeljac od kuhanih kostiju, a preporučili su da se to sve skupa jede uz jogurt. Interesantan podatak jeste da se nijedno tradicionalno mesno jelo iz regiona nije našlo na ovoj listi.

Klix.ba