AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Možda vam na prvi pogled zvuči čudno da o dobrim ćevapima govore Slovenci.

Međutim, poznavaoci tvrde da pojedini balkanski restorani u Ljubljani nude ćevape koji ni po čemu ne zaostaju za “originalinma” iz Bosne. Neki od najboljih ljubljanskih ćevabdžija otkrili su svoje tajne za portal Odprta Kuhinja  . 

Piknik bez ćevapa je nezamisliv, a njihova priprema nije zahtijevna. Većina majstora zastupa tezu da su najbolji ćevapi oni koji se peku na roštilju na ugalj.

U gostionici Čad masu za ćevape pripremaju na dnevnoj bazi isključivo od junećeg mesa. nakon što masu pripreme, ostave je u frižider minimalno 12 sati, a ćevape oblikuju neposredno prije stavljanja na žar. Kažu da se ćevapi se moraju peći na niskoj temperaturi, otprilike 7 minuta.  

U restoranu Sarajevo ’84 ponekad u mljevenu junetinu dodaju i malo luka, a i oni imaju praksu da masu ostave da miruje nekoliko sati. Kod njih se ćevapi peku nešto duže – između 8 i 10 minuta, a za to vrijeme se okrenu tri ili četiri puta.

U restoranu Balkanski žar smjesi od junetine i soli dodaju mineralnu vodu od koje ćevapi budu rahliji. Na pet kilograma mesa dodaju sol i jedan do dva decilitra Radenske, nakon čega masu dobro izmijese i ostave stajati oko sat vremena. 

U restoranu Das is Walter savjetuju da se ćevapi serviraju na klasični način – u somunu sa sjeckanim lukom ili kajmakom, a može se dodati i ajvar ili ljuta mješavina koju nazivaju “pikansni urnebes”.