Christian Schmidt: Energično ću se posvetiti BiH i njenom putu u Evropu

christian schmidt ohr

Nakon što je na današnjoj sjednici Upravnog odbora Vijeća za implementaciju (PIC) potvrđen kao novi visoki predstavnik u BiH i nasljednik Valentina Inzka, Christian Schmidt u izjavi za Fokus.ba očitovao se o novom mandatu kao šef OHR-a u našoj državi.

Piše: A. DUČIĆ

-Zadovoljan sam što je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira slijedio prijedlog Njemačke vlade i povjerio mi zadatak da naslijedim Valentina Inzka Uredu visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.Posvetit ću se ovom Uredu energično i u bliskoj saradnji s međunarodnom zajednicom, kao i sa odgovornim zvaničnicima, ali i građanima Bosne i Hercegovine – rekao je Schmidt.

Dodao je da mu Bosna i Hercegovina nije nepoznata zemlja te da su ga njegovi politički zadaci kao parlamentarnog izvjestitelja, kao državnog sekretara i također kao saveznog ministra Njemačke, često vodili u ovu, kako je rekao, prekrasnu zemlju na Savi i Drini, čiju je zajedničku državnost podržao i nakon raspada Titove Jugoslavije odnosno 1992. godine.

-Želim zahvaliti Valentinu Inzku na njegovom izvanrednom angažmanu u vršenju funkcije i ljudima u Bosni i Hercegovini. Uvjeren sam da će nastaviti svoju misiju naglašenije do predaje ureda 1. avgusta 2021. godine. Dobra je praksa da ću dok ne preuzmem dužnost biti oprezan u davanju političkih izjava o Bosni i Hercegovini. Glavni fokus mog pripremnog rada bit će na postizanju bliske koordinacije s domaćim liderima ali i međunarodnim zvaničnicima, kao i u razmjeni ideja s izabranim predstavnicima, ali i  građanima, posebno mlađom generacijom. Važno je da ispratimo ovu zemlju na njenom sigurno izazovnom putu u Evropu – poručio je Schmidt.