Screenshot 4 1175
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Valentin Inzko je čitavu deceniju izražavao zabrinutost na funkciji visokog predstavnika za BiH, da bi nakon najave njegovog odlaska zabrinutost počeli izražavati građani, ne zato što su bili naročito zadovoljni njegovim radom, nego zbog neizvjesnosti šta mogu očekivati od njegovog zamjenika.

Christian Schmidt, njemački političar čija se navodna bliskost s Hrvatskom demokratskom zajednicom Hrvatske sve češće potencira u bh. javnom prostoru, od ranije je u diplomatskim krugovima spominjan kao neformalni kandidat, što je tek nakon posjete njemačke ambasadorice Predsjedništvu BiH podiglo medijsku prašinu.

Zvanične potvrde da bi Schmidt mogao biti kandidat još uvijek nema i na nju bi se moglo pričekati dok ne prođu praznici.

Iako se djelovanje Schmidta sve češće povezuje s Hrvatskom, prvenstveno jer mu je u Berlinu hrvatski premijer Andrej Plenković uručio orden “Red Ante Starčevića” za njegovo zalaganje za međunarodno priznanje Hrvatske, on nije nepoznanica ni u bh. javnom prostoru. U BiH je boravio najmanje dva puta.

Christian Schmidt je potpredsjednik Kršćanske socijalne unije (CSU) a od 2014. do 2018. godine obnašao je dužnost ministra za poljoprivredu u njemačkoj saveznoj vladi. Trenutno je zastupnik u Bundestagu posebno angažiran na vanjskopolitičkim pitanjima. U tom svojstvu je i posjetio BiH 2019. godine.

Tačnije, Schmidt je predvodio njemačku delegaciju u Sarajevu u vrijeme kada je francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio da je BiH tempirana bomba. Tada je poručio da uprkos iritirajućim glasovima iz Pariza nude konkretnu pomoć Bosni i Hercegovini. Razlog dolaska bio je migrantska kriza.

“Njemačka je čvrsto opredijeljena da BiH bude mogući kandidat Evropske unije”, kazao je tada Schmidt.


No, u Bosni i Hercegovini je boravio i 2016. godine kao ministar za poljoprivredu u njemačkoj saveznoj vladi i sastao se s tadašnjim predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, kao i s predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem.

Christian Schmidt i Bakir Izetbegović 2016. Christian Schmidt i Bakir Izetbegović 2016.

Podsjećamo, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko kazao je jučer kako se može očekivati jače angažovanje međunarodne zajednice na sređivanju stanja u našoj zemlji te najavio kako će posebnu ulogu u tome imati Njemačka.

Klix.ba