4F271DD0 ACDE 491C 88E8 269F97A605B1
AUTOR: K.H.
DATUM: ruj 29, 2021 @ 12:00
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Američka obavještajna agencija (CIA) evakuisala je svog obavještajnog službenika koji je služio u Srbiji i koji je zadobio ozbiljne povrede, koje odgovaraju neurološkim napadima poznatim kao “havanski sindrom”.

Kako prenosi Wall Street Journal, incident u Srbiji, o kojem ranije nije izvještavano, posljednji je u onome što zvaničnici opisuju kao stalno širenje napada na američke obavještajce i diplomate.

Sve su više izloženi napadima “nepoznatih napadača” uz pomoć tehnologije koja, kako pretpostavljaju zvaničnici i naučnici, koristi neku vrstu “usmjerene energije”.

Kako kažu američki zvaničnici, posljednji u nizu napada, prije Srbije, dogodio se u Indiji i Vijetnamu.

“U poslednjih 60-90 dana bilo je više napada koji su nam prijavljeni, kako na tlu SAD-a tako i u inostranstvu”, rekao je doktor James Giordano, profesor neurologije na Univerzitetu Georgetown, savjetnik Vlade SAD-a povodom neuroloških napada.

Dodao je da su prijave u vezi s napadima validne, a rezultat napada su verificirane zdravstvene indicije.

Napadi, čije posljedice mogu biti vrtoglavica, gubitak pamćenja i drugi zdravstveni problemi, izazvali su zabrinutost u Vladi SAD-a, zbog opadanja morala službenika na terenu, a posebno kod State Departmenta i CIA-e, čiji su uposlenici pogođeni napadima.

LIDER