CIA sumnja u Titovo porijeklo

CIA sumnja u Titovo porijeklo

slika (4)

Na osnovu fonetske analize jezika, američka Centralna obavještajna agencija je zaključila da Josip Broz nije bio jugoslovenskog porijekla.

Predsjednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito nije bio jugoslovenskog porijekla, navedeno je u dokumentu o fonetskoj analizi jezika kojim je govorio Tito, a koji je nedavno objavljen na internetskoj stranici američke Centralne obavještajne agencije.

U dokumentu, sa kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti, konstatira se da je Tito govorio srpskohrvatski, koji mu je "navodno" maternji, ali sa "stranim akcentom", prenosi Srna.

U opsežnoj analizi eventualnih jezika, koji bi Titu stvarno mogli biti maternji ili pak bliskiji od srpskohrvatskog, navedeni su ruski i poljski.

Strani akcenti

"Samoglasnik 'i' isto se izgovara poslije mekih i tvrdih suglasnika u srpskohrvatskom jeziku. Na drugoj strani, oni čiji je maternji jezik ruski ili poljski vjerovatno bi obje riječi izgovarali s umekšanim 'n'. To je upravo Titov izgovor srpskohrvatskog jezika i on se najbolje opisuje kao strani akcent", navodi se u analizi, čije dijelove prenosi beogradska Politika.

Autori dokumenta kažu da bi bilo logično pretpostaviti da je kontroverzni Tito Rus ili Poljak, ali naglašavaju da se njegov identitet samo može pretpostaviti, kao i da sigurno nema "jugoslovensko porijeklo".

Oni konstatiraju da upravo Titovo nejugoslovensko porijeklo može objasniti njegovu nepristrasnost i dosljedno tome "uspjeh" u rješavanju raznih problema i sukoba etničkih grupa u Jugoslaviji.

Autori analize, koja je rađena na osnovu jednog Titovog govora iz 1977. godine, zaključuju da bi bilo kakvo dalje istraživanje stvarnog i pravog Titovog identiteta služilo samo u akademske svrhe.

Izvor: agencije 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE