Portal 072info

Cijela plata za odijelo maturanta

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Četvrti razred u porodici koja ispraća maturanta jedna je od finansijski najtežih godina za svaku porodicu. U situaciji u kojoj je prosječna plata u realnom sektoru čak manja i od federalnog prosjeka od oko 900 KM, samo roditelji maturanata znaju kako u jednoj godini dijete pošalju na ekskurziju, na maturu, a potom i na fakultet. Samira Plakalović iz Banovića sinu je prije dvije godina osigurala sve ovo, ali kako nam je kazala, mnogo je pomoglo što se unaprijed pripremila i što je plaćanje bilo omogućeno na rate.

Čudo je kad uspiješ

– Ta posljednja godina u školi je sa sobom donijela mnogo dodatnih troškova, osim onih svakodnevnih – računa i namirnica. Sama ekskurzija je koštala oko 600 KM, računajući samo aranžman, a da ne govorimo o pripremama za putovanje, pa džeparac koje dijete mora ponijeti. Sve to ne ispadne ispod hiljadu KM, kazala nam je Plakalović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodala je kako iz dana u dan je u čudu kako ljudi uopšte mogu i odškolovati djecu, a kamoli ih poslati na ekskurziju i maturu u nekoliko mjeseci. Ona se dodatno pripremala, preusmjeravala novac i odvajala na stranu.

– Da te ne zadesi sve odjednom, jer znaš da ti troškovi slijede, malo se roditelji pripreme unaprijed. Ne samo ja, znam da su i moji prijatelji isto radili. Malo se uštedi, malo se ranije uzme nešto ili se vidi pa sve na rate, dodala je Plakalović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U subotu uvečer banovićki maturanti su proslavili maturu. Jedan od njih je i sin Have Mulahalilović. Odijelo za maturu je koštalo koliko i jedna Havina plata. Kako nam je kazala, da je i više koštalo, kupila bi ga, jer takvo nešto se djetetu ne može uskratiti.

– Odijelo, fotografije, uplata proslave, pa pokloni profesorima, cvijeće, maturantski panoi… Sve to košta jako puno. Samo odijelo je koštalo oko 500 KM, a ostalo izvuče još nekoliko stotina maraka. I muž i ja radimo, ali plate nisu neke. Pa moja cijela plata je otišla na odijelo. Dovoljno je to reći da se vidi koliko sve ovo optereti roditelje, istakla je Mulahalilović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Samo nekoliko mjeseci prije mature, i Hava Mulahalilović je sina poslala na maturantsko putovanje. Cijena prava sitnica – sa troškovima aranžmana, džeparca i pripremama za put, cijeli put je koštao oko 1.500 KM. Nakon mature, slijedi odlazak na fakultet. I koliko god ih to sve opterećivalo, obje majke kažu da je to sitnica koju će svaki roditelj uraditi za svoje dijete.

– Roditelj je za svoje dijete spreman uraditi sve. Da nismo imali, posudili bismo, pa vraćali kako znamo i umijemo, govori nam Mulahalilović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
image

Laganin: Potrebno je minimalno 500 KM / ADNAN DEMIĆ

Maturu su jučer proslavile i 469. generacija maturanata i 37. generacija maturantica Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Prošetali su maturanti glavnom gradskom šetnicom, nakon čega su upriličeni i svečana akademija i vjerski program. Matura u jednoj od najstarijih odgojno-obrazovnih institucija u Evropi, osim po akademiji, posebna je i po tome što su sve maturantice i svi maturanti isto odjeveni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– S obzirom na to da sve djevojke budu u istim haljinama i svi momci u istim odijelima, pripreme su dugotrajne. Sa pripremama smo počeli još u oktobru ili novembru. Razmišljali smo o boji haljine i marame. Što se tiče samih priprema za akademiju, imamo nekoliko proba, jer se potrudimo da sve prođe u najboljem redu, kaže Amina Kahriman, učenica generacije za školsku 2018/2019. godinu, dodajući da je matura skupa kao i u ostalim školama, ali naglašava da se, s obzirom na povod, sve isplati.

Cijene u Hercegovini

Najsvečaniji dan u dobu adolescencije skup je i za roditelje u Hercegovini. Kćerka Mirjane Laganin, aktivistice koja je dosta angažovana u borbi za prava djece i učenika, uskoro će proslaviti maturu. Laganin predviđa da će je ovaj važan dan, kao i ostale roditelje, koštati oko pet stotina maraka. Prvi novac koji se izdvaja za ovu svrhu je naknada za najam prostora u kojem će se održati svečanost, naravno uz meni i prikladne muzičke sadržaje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Taj izdatak u Mostaru iznosi u prosjeku oko stotinu maraka. Na njega neznatno utiče broj učenika u generaciji koja maturira. Oko stotinu maraka košta i svečana odjeća. Postoje tu i određene alternative ili bolje reći odjevni predmeti koji se plaćaju po nešto nižoj cijeni, a treba svakako računati da sve navedeno može koštati i više od tih prosječnih stotinu KM, kaže nam.

Podsjeća i na vrijednost svečane obuće. I ovu stavku procjenjuje na stotinu maraka, uz napomenu na posebne modne dodatke za djevojke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– I to iznosi između 50 i stotinu maraka. Također, tu su i posebni tretmani obično za djevojke, poput frizerskih i kozmetičkih usluga, što isto tako nije jeftinije od stotinu KM. Dakle, minimalan izdatak roditelja jednog maturanta u našem gradu košta oko pet stotina maraka, dodala je Laganin.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

OSLOBOĐENJE

Podijelite članak
  • 25
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME