Cijela Poljska se vraća u lockdown

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Poljski ministar zdravlja Adam Njedjelski saopštio je da se cijela Poljska vraća u lockdown, a ne više samo pojedinačno regioni, zbog velikog povećanja broja novozaraženih koronavirusom, kao i broja hospitalizovanih.

„Praktično u cijeloj zemlji vidimo da se stanje pogoršava. Nemamo više prostor da uvodimo restrikcije samo po regionima. Jedino rješenje je da se restrikcije uvedu u cijeloj Poljskoj. Brine nas koliko se intenzivno ljudi kreću po republici. Apelujem da se pređe na rad od kuće. Pooštravanje mjera stupiće na snagu 20. marta, a trajaće do 9. aprila“, izjavio je na konferenciji za novinare Njedjelski.

ČITAJ JOŠ:  Prisjetite se hitova u jednoj i jedinoj Bosni i Hercegovini

Ovo novo zatvaranje znači za decu vraćanje na onlajn nastavu, u celoj zemlji zatvaraju se hoteli, bioskopi, pozorišta, bazeni, saune i sportski objekti, kao i restrikcije za tržne centre.

„Glavni razlog je britanska mutacija koronavirusa. Najnoviji podaci govore da je njen udio među zaraženima već 52 odsto. Ludački ubrzani tempo širenja. Analize nam pokazuju pogoršanje situacije praktično u cijeloj zemlji. U nekim regionima se ostvaruju crni scenariji“, rekao je poljski ministar zdravlja.

Njedjelski je upozorio da ako epidemiološka situacija nastavi da se pogoršava postoji još nekoliko oštrijih sanitarnih mera koje bi mogle da se uvedu, a ministar je takođe već zatražio da regionalne vlasti u vojvodstvima u roku od nedjelju dana pretvore još 8.000 ležajeva u ležajeve za kovid-19 pacijente.

ČITAJ JOŠ:  Krvava predizborna kampanja u Meksiku, do sada ubijeno 88 kandidata

Ministar je kazao da su svi preneraženi što je ponovo pređena psihološka granica od 25.000 novozaraženih za 24 časa, kada su testovi u utorak otkrili 25.052 nova slučaja a tokom prethodna 24 časa preminula su 453 kovid-19 pacijenta.

U bolnicama u Poljskoj je trenutno 21.511 kovid-19 pacijenata, a u teškom stanju, na respiratorima, najviše od početka pandemije prije godinu dana – njih 2.193.

Ministar Njedjelski upozorio je još sinoć u parlamentu da Poljsku čeka teških mjesec dana, pošto kreće treći talas, a poljski epidemiolozi očekuju njegovu kulminaciju krajem marta i početkom aprila.

ČITAJ JOŠ:  Bh. izvoz u Rusiju skočio 100 odsto!
GODISNJICA
MARKETING