Cijela porodica skočila sa 7. sprata, dječak jedini preživio: Motiv tragedije šokirao sve!

Odrasli članovi porodice, koji su odveli svoje najdraže u smrt skočivši sa balkona stana u Švicarskoj, planirali su taj događaj, rekli su istražitelji.

Slučaj samoubistva četiri člana porodice, koji je šokirao Švicarsku prošle godine, sada će biti zatvoren. Sa terase je skočilo pet članova, ali je jedan uspeo da preživi.

Policija je isključila bilo kakvu spoljnu intervenciju i kaže da odrasli, koji su se dvije godine ranije preselili u Švicarsku iz Francuske, nisu davali znake da razmišljaju o samoubistvu.

Četiri člana porodice poginula su 24. marta prošle godine u gradu Montre na Ženevskom jezeru, navodi Telegraf.rs

Djevojčica (8), dječak (15), njihovi otac i mama, kao i mamina sestra bliznakinja, skočili su sa sedmog sprata zgrade u kojoj su živjeli.

Dječak je bio u komi, ali se sada potpuno oporavio od ozbiljnih povreda. Istražitelji kažu da se ne sjeća tog dana.

Forenzički dokazi nisu otkrili znakove borbe prije smrti, a obdukcija nije pronašla tragove droge, prenosi BBC.

Poslije godinu dana istrage, švicarske vlasti su rekle da su majka i njena sestra vjerovale u teorije zavjere i porodica se spremala za apokalipsu.

Nakon smrti, policija je u njihovom stanu pronašla puno hrane, lijekova i higijenskih potrepština, pažljivo organizovanih i spakovanih. Porodica je rijetko izlazila napolje, a djeca su školovana kod kuće.

Dvije žene su sumnjale u vladu i lokalne vlasti, rekli su istražitelji, i odgajale su djecu da vjeruju da je svet neprijateljsko mjesto.

Pandemija koronavirusa i rat u Ukrajini samo je pojačao njihova uvjerenja.

Pretragom njihovog stana otkriveno je da je kolektivno samoubistvo pažljivo planirano, pa čak i uvježbavano.

Odrasli su navodno čekali pravi trenutak da odu u, kako su vjerovali, bolji svet, daleko od ovog od kog su strahovali.

Tragično, ono što je izgleda izazvalo njihovu odluku bila je posjeta policije Montrea. Policajci su svratili tog jutra do njih kako bi podsjetili oca da ode na sastanak sa lokalnim obrazovnim vlastima, kako bi razgovarali o školovanju kod kuće njegovog sina, nakon što nije odgovorio na nekoliko pisama.

Nisu pustili policajce u stan, i 10 minuta kasnije, bili su mrtvi.

Švicarske vlasti pozvale su u utorak na poštovanje privatnosti sina koji je jedini preživio.