Cijeli grad živi u jednoj zgradi

aljaska
Podijelite vijest

Živopisni predjeli ledene Aljaske obično ne podrazumijevaju višespratni kompleks, a pogotovo ne zgradu od 14 spratova u kojoj živi preko 200 ljudi, odnosno svi stalni stanovnici ovog gradića u blizini Enkoridža.

Vitijer je ljeti veoma posjećen i vrvi od ljudi, dok je, preko zime, gotovo potpuno zatvoren. U njemu žive ljudi koji su poslom vezani za željeznicu kojoj i pripada gotovo kompletno zemljište u ovom području.

To je i jedan od razloga zbog kog svi koji ovdje žive, žive u istoj zgradi, ne mogu da kupe zemljište za kuće. Ipak, reklo bi se da stanovnicima ovog gradića život pod istim krovom uopće ne smeta.

– Ovo je mali grad, sve je u jednoj zgradi –  kaže jedna od stanovnica Vitijera.

https://www.instagram.com/p/Bv3MK-pHK6L/?utm_source=ig_web_copy_link

– Ova zgrada ima 14 spratova, sagrađena je tokom Drugog svjetskog rata, malo liči na hotel, a mi koji ovdje živimo tokom cijele godine u njoj imamo sve što nam treba. Sedmicama ne moramo čak ni da izlazimo iz zgrade. U prizemlju je pošta, gradska uprava, prodavnica u kojoj možemo kupiti sve što nam treba, imamo i kliniku na trećem spratu. To vam je cijeli jedan grad pod istim krovom. Imamo i školu, koja je podzemnim prolazima, tunelima povezana sa zgradom u kojoj živimo. Svi smo kao jedna velika porodica – ispričala je.


Podijelite vijest