Portal 072info

Cijeli život na pogrešan način punimo bateriju mobitela

Ako koristite smartphone, odnosno pametni telefon – vjerovatno i vama najveći problem predstavlja trajanje baterije.

Na internetu možete pronaći veliki broj trikova i hakova kako da produžite trajanje “izvora života” pametnog telefona, no vjerovatno i sami ste svjesni toga da to nećete koristiti u svakodnevnom životu.

To se pogotovo odnosi na korisnike iPhonea, koji godinama i generacijama ovih telefona muku muče sa baterijom koja jedva može izdržati polovinu dana.

No, Battery University portal specijaliziran za litijumske baterije napravio je jedno revolucionarno istraživanje, koje može pomoći milionima ljudi, odnosno njihovim baterijama na telefonu da budemo precizniji.

Osnovna greška koju pravimo jeste držanje telefona na punjaču kada ga god ne koristimo. Battery University preporučuje punjenje mobitela u više različitih intervala tokom dana, što održava bateriju u “dobroj formi”.

“Li-ion baterija ne mora biti u potpunosti puna. Tačnije, nije ni poželjno da vam telefon uvijek bude na 100 posto. Da preciziramo, najbolje je kada vam telefon nije skroz napunjen jer visoka voltaža stresira bateriju”, kažu na BU.

Druga greška koja se stalno pravi jeste ostavljanje mobilnog telefona na punjenu tokom noći, kako bi ujutro – po odlasku iz kuće ili stana imali telefon spreman za višesatno korištenje.

To najviše šteti bateriji, jer onog trenutka kada se mobilni aparat napuni na 100 posto – ostatak vremena koji je priključen – samo šteti bateriji, i skraćuje joj rok trajanja.

“Telefon morate skinuti sa žice onda kada se napuni. To je isto kao kad opuštate mišiće nakon iscrpne vježbe”, navodi izvor.

Na kraju, Battery Univeristy preporučuje stavljanje mobilnog aparata na punjenje tek onda kada nivo baterije dođe do kritično niskog postotka.

Praktikujući ova pravila – produžit ćete trajanje vaše baterije, i nećete biti prisiljeni kupovati novi telefon.

Ukoliko želite pročitati opsežno istraživanje Battery University – možete to uraditi na OVOM linku. 

N1

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box