Portal 072info

Cijeli život nam govore da je krckanje prstiju veoma opasno, ovo je istina!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vjerovatno su vam roditelji kada ste bili mali stalno govorili da prestanete da krckate prste. Uglavnom su navodili da ćete dobiti artritis ili da će uskoro početi da vam se tresu ruke.

Ipak, za to još uvijek ne postoji naučni dokaz, mada nije preporučljivo da to radite. Evo i zašto: Zglob je spoj dvije kosti (ili više njih) između kojih se nalazi hrskavica koja štiti kosti. Njih spajaju vezivno tkivo i ligamenti, a u sredini se nalazi zglobna kapsula ispunjena sinovijalnom tečnošću. Ona u sebi sadrži rastvorene gasove, a razlog zbog kog sve ovo postoji između kostiju je da bi se sprečilo trenje hrskavice. U sinovijalnoj tečnosti stvaraju se mjehurići koji pucaju prilikom krckanja prstiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

pucketanje_prstima1

Kada krckate prste, vi širite zglobnu kapsulu i tako dolazi do stvaranja mjehurića u sinovijalnoj tečnosti (tzv. proces kavitacije). Zvuk krckanja zapravo dolazi od pucanja tih mjehurića. Iako ne postoje naučni dokazi da je krckanje prstiju loše po vaše zdravlje, možda bi ipak trebalo da ostavite svoje zglobove na miru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

cazin.net

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME