Screenshot 6 32
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Cijena Bitcoina skočila je iznad granice od 50.000 dolara, kako se ova virtuelna valuta i dalje uspinje iz višemjesečne krize. Ovo je prvi put da je bitcoin dosegao tu prekretnicu od 15. maja.

FIXGEHALT

Osim Bitcoina napredovale su i druge virtuelne valute, te je Ethereum porastao za više od 3 posto, dok je dogecoin porastao gotovo 2 posto.

Bitcoin se približavao toj oznaci cijeli vikend prije nego što je konačno prešao tokom večernjih sati u nedjelju, po istočnom vremenu, prema podacima iz CoinDeska.

Ova kriptovaluta je također u porastu nakon što je PayPal (PYPL) objavio da će omogućiti ljudima da kupuju, drže i prodaju četiri vrste kriptovaluta – bitcoin, ethereum, litecoin i bitcoin cash u Velikoj Britaniji.

LIDER

Ova najava označava prvo međunarodno širenje ponude kriptovaluta kompanije izvan Sjedinjenih Američkih Država, gdje je uslugu pokrenula u oktobru prošle godine.

Ovim potezom “pristup, znanje i istraživanje kriptovaluta imaju potencijal da postanu mainstream u Velikoj Britaniji”, navodi se u saopćenju kompanije.

Bilo je ovo burnih nekoliko mjeseci za kriptovalute. Bitcoin, koji je u aprilu dostigao historijski maksimum od skoro 65.000 dolara, pao je na 28.800 dolara u junu nakon što je Kina eskalirala u suzbijanju digitalnih valuta, piše CNN.

Bitcoin, koji se već sedmicama kretao između 30.000 i 40.000 dolara, počeo je rasti nakon pada prošlog mjeseca, kada su veliki tehnološki divovi signalizirali, ili se činilo da signaliziraju, svoju podršku digitalnim valutama.

U julu je Amazon (AMZN) objavio posao za vodeću osobu u digitalnoj valuti i blockchain proizvodima, čime su kriptovalute naglo skočile.

Bitcoin i njemu slični su prošlog mjeseca dobili pojačanje zahvaljujući komentarima direktora Tesle (TSLA) i Twittera (TWTR) Elona Muska i Jacka Dorseyja, koji su podijelili kako su ugradili ili planiraju ugraditi digitalne valute u svoje poslovanje.