Cijena borovnice 15 maraka po kilogramu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nakon prestanka višednevnih kiša i poboljšanjem vremenskih prilika, na planinskim vrletima Crnog gubera ovih dana počela je berba šumske borovnice. Berači koji u ranim jutarnjim satima odlaze u berbu kažu da su borovnice izuzetno dobro rodile, ali su zato plodovi sitniji i potrebno je više vremena da se ubere određena količina, u odnosu na protekle godine kada su bile krupnije.

Mala plaća

Berači u ranim jutarnjim satima odlaze na plantaže, a poslijepodne se vraćaju s kantama s osam do deset kilograma i u gradu čekaju kupca. No, njih je zasad malo, a i oni koji se pojave, traže nižu cijenu. Maloprodajna cijena borovnice je 15 maraka.

Nedžad Ramić s punicom Mirsadom Sandžić svaki dan ide u berbu borovnice. Kako nam kaže Nedžad, mora se tako jer je konobarska plaća mala, a troškovi veliki. Borovnice prodaje prijateljima, komšijama i poznanicima po narudžbi.

Kako nam govori Stojanka Andrić, ranijih godina više od 100 osoba iz Srebrenice i Bratunca bralo je borovnice na plantažama Gubera i Kvarca.

Dodatna sredstva

– Zbog nemogućnosti da sve prodaju, mnogi su odustali od ovog sezonskog posla. Za 10 do 13 sati naberem oko desetak kilograma – ističe Andrić.

Berači očekuju da će se narednih dana pojaviti nakupci s povoljnijom cijenom i da će ih uveče sačekati iznad srebreničke pijace, gdje se obavlja prodaja ubranih borovnica. To mnogim porodicama osigurava dodatna sredstva za nabavku ogrjeva i drugih potrepština.

Stajka Milovanović, jedna od žena koja godinama bere i prodaje borovnice, kaže da mlađi neće da beru borovnice, a stariji zbog okomitog i nepristupačnog terena ne mogu da idu u berbu.

– Nema ni kupaca, sve je poskupjelo, tako se ne isplati ni ići u berbu – navodi Milovanović.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING