Cijena mesa u prodavnicama raste, ali ne i žive stoke

Screenshot 1 46
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivredinih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković kazao je za Srnu da cijene mesa u prodavnicama polako rastu u zemljama okruženja, dok cijena žive stoke nikako da poraste, što zabrinjava poljoprivrednike.

Marinković je istakao da kontinuitet uvoza nesmetano funkcioniše i da je jedina mjera koja omogućava opstanak domaćih klaoničara zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje.

Uprkos svim apelima i zahtjevima poljoprivrednika, Marinković je napomenuo da je to pitanje ostalo neriješeno, jer vlast na nivou BiH, kako je naveo, apsolutno nema sluha da pomogne poljoprivrednim proizvođačima.

ČITAJ JOŠ:  Glasačko mjesto u BiH koje je imalo samo jedno glasača - a i njegov glas je bio nevažeći

“Do rasta cijene mesa došlo je zbog poskupljenja komponetni za stočnu hranu, žitarica i uljarica kako kod nas tako i na svjetskom tržištu, tako da su i farmeri u zemljama okruženja, odakle mi uvozimo meso, isto tako suočeni s rastom cijene. Međutim, država ih dodatno subvencionira, što neminominovno dovodi i do poskupljenja mesa na našem tržištu”, rekao je Marinković.

On je istakao da su nakon uvoza povećane količine mesa, a povećane su bile i potrebe za jeftinim mesom.

ČITAJ JOŠ:  Bosna i Hercegovina već mora uvoziti radnu snagu?!

Marinković je podsjetio da ima i domaćih čestitih klaoničara koji zaista poštuju domaće farmere i kupuju domaće svinje i junad i prodaju meso na tržištu, ali pojedini kad kupe njihovo jeftino meso prodaju po višoj cijeni i time im raste dobit.

“Mi, nažalost, ne možemo da pokrijemo ni troškove proizvodnje”, rekao je Marinković.

GODISNJICA
MARKETING