Portal 072info

Cijena nafte i dalje pada, najniža u pet godina

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Cijene sirove nafte pale su na petogodišnji minimum, nakon loših trgovinskih podataka iz Kine i jačanja dolara, piše Tanjug.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u januaru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u New Yorku 76 centi na 65,08 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa Brent za januarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 87 centi na 68,2 dolara, javlja agencija France-presse.

Teksaška nafta (WTI) pala je najniži nivo od jula 2009. godine, dok je Brent na nivou koji je posljednji put registrovan u oktobru 2009. godine.

“Investitori su u ovom trenutku fokusirani na trgovinske podatke iz Kine”, izjavio je analitičar sidnejske kompanije Fat Prophets, David Lenox, nakon što su kineske vlasti saopštile da je izvoz Kine u novembru, na godišnjem nivou, porastao samo 4,7 posto, na 211,66 milijardi dolara, dok je uvoz pao 6,7 posto na 157,19 milijardi dolara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Analitičari su očekivali da će izvoz registrovati skok od osam posto, a da će uvoz porasti za 3,9 posto.

Na pad cijena nafte utjecalo je i jačanje dolara, koji je porastao na 121,52 jena sa 121,44 jena od petka. Snažniji dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji koriste druge valute, što umanjuje tražnju.

Radiosarajevo.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME