Cijena nafte na svjetskom tržištu pala za 4 posto

Objavljeno:

Cijene nafte na svjetskom tržištu nastavile su opadati i kretati se prema sedmičnom padu od 4 posto i pored mogućeg povećanja kamatnih stopa, slabijeg globalnog rasta i sankcija koje su uvedene Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Fjučersi, koji su standardizirani ugovor kojim se trguje na berzi za kupovinu i prodaju osnovnog sredstva, oslabili su naftu za 1,1 posto, odnosno na 107,16 dolara po barelu, prenosi Reuters.

Ovo je inače sedmica koja je bila najmanje nestabilna po pitanju kretanja cijene nafte od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Zabrinutost zbog rata u Ukrajini koji potiče inflaciju i usporava ekonomski rast dominirala je trgovanjem u drugoj polovini sedmice, dok je Međunarodni monetarni fond smanjio svoju prognozu globalnog rasta za skoro puni procentni poen.

Analitičarka Tina Teng tvrdi da je moguće da cijena nafte ostane jaka i u budućem periodu.

“Mogući embargo, tekuće sankcije Rusiji i manjak snabdijevanja uzrokovan ratom u Ukrajini pomoći će cijenama nafte da ostanu jake na duge staze”, poručila je Teng.

Klix

H.D. | 072INFO
H.D. | 072INFO
Portal 072info.com najčitaniji je internet portal u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, ali i šire sa četiri miliona mjesečnih posjeta (garantuje Google Analytcs) i najpopularniji portal na društvenim mrežama gdje nas prati 200.000 ljudi!

Podijelite članak:

spot_img
spot_img
spot_img

Popularno

Još sličnih objava
VEZANO

Agencija za energiju: Nije se desila globalna nestašica nafte uprkos smanjenom izvozu iz Rusije

Iz Međunarodne agencije za energiju (IEA) su objavili da...

Rusija od izvoza nafte i gasa dobila manje novca nego što je očekivano

Ministarstvo finansija Rusije saopćilo je da se u aprilu...

Skočile cijene nafte

Cijene nafte porasle su u četvrtak nakon prijedloga Evropske...

Izvoz nafte iz Libije na najnižem nivou u posljednjih 18 mjeseci

Nakon zatvaranja važnih naftnih polja i luka u Libiji,...