Portal 072info

Cijena nafte pada u cijelom svijetu, ali ne i u BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako je u svijetu prethodnih dana zabilježen pad cijena nafte, na tržištu u Bosni i Hercegovini neće biti pojeftinjenja nafte i naftnih derivata narednih dana, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) iz Ministarstva trgovine Federacije BiH.

Lela Glibo, šef Odsjeka za cijene pri Ministarstvu trgovine Federacije BiH, za Anadolu Agency je izjavila da su prethodnih nekoliko sedmica skoro sve pumpe u BiH snizile cijenu nafte na 2,05 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Pojeftinjenje koje smo imali na bh. tržištu prije nekoliko sedmica ostaje i dalje na snazi. Tada je cijena pojeftinila za nekih pet feninga i nakon toga nije bilo više pojeftinjenja. Znači, cijena nafte će i dalje biti 2,05 KM. Skoro sve pumpe su u prosjeku snizile naftu na tu cijenu, a one koje to nisu uradile će vjerovatno ovog vikenda”, rekla je Glibo.

Ipak, napominje kako narednih dana neće biti smanjenja cijena na tržištu u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Nismo imali mnogo zahtjeva za sniženjem cijena nafte prethodnih dana tako da narednih dana neće biti sniženja cijena nafte kod nas na tržištu. Cijena će i dalje ostati 2,05 KM kao što je bila i do sada. Znamo da je u svijetu došlo do određenog sniženja ali u ovom momentu ne možemo kazati da li će se to desiti i kod nas narednih dana”, kazala je Glibo.

Na Balkanu najjeftinija nafta u BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na kraju je istakla kako je cijena nafte i naftnih derivata najjeftinja u Bosni i Hercegovini u odnosu na zemlje regiona Zapadnog Balkana.

“Mogu vam potvrditi da je kod nas u BiH cijena nafte još uvijek najjeftinija u odnosu na druge zemlje regiona. U entitetu Republika Srpska je za nekoliko feninga jeftinije nego u Federaciji BiH”, istakla je Glibo.

Periodične cijene nafte su danas pale nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) najavila da ne planira smanjenje proizvodnje nafte. Generalni sekretar OPEC-a Abdullah al-Badri izjavio da ne planiraju smanjenje proizvodnje, uprkos padu cijena nafte proteklih mjeseci ali i sve veće zabrinutosti zbog potencijalnog prezasićenja sa povratkom iranske nafte na svjetsko tržište.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Američka “laka” nafta za isporuku pojeftinila je za 36 centi i sada je 48,16 dolara, dok je nafta tipa “brent” pojeftinila 29 centi i sada iznosi 53,02 dolara.

Kako pišu američki mediji, na cijene nafte utiče i snažan dolar, koji naftu izraženu u toj valuti čini skupljom za kupce koji koriste slabije valute.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME