Cijena nafte pala ispod 68 dolara: Trgovce brine širenje korone u Indiji i Japanu

65
Podijelite vijest

Cijene nafte kliznule su na međunarodnim tržištima ispod 68 dolara, pritisnute zabrinutošću zbog naglog širenja koronavirusa u Indiji i mješovitim makroekonomskim podacima iz Kine i SAD-a.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 12 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67.97 dolara. U gotovo istom je iznosu pala i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 64.61 dolaru.

Stagnacija kineskog uvoza nafte

Trgovce su danas ohrabrili podaci o neočekivano snažnom rastu kineskog izvoza u aprilu i skoku aktivnosti u uslužnom sektoru.

Protuteža je bila gotovo stagnacija kineskog uvoza nafte i naglo usporavanje zapošljavanja u SAD-u u aprilu. Američki su poslodavci u prošlom mjesecu otvorili samo 266 hiljada novih radnih mjesta, gotovo trostruko manje nego u martu.

Zabrinjava i kontinuirani snažni rast broja novozaraženih Covidom-19 u Indiji, koji smanjuje izglede za potrošnju goriva u trećem najvećem svjetskom uvozniku i potrošaču nafte.

Razbuktavanje zaraze u zemljama poput Indije, Japana i Tajlanda koči oporavak potražnje za benzinom, tumači u bilješci klijentima savjetodavna firme FGE.

Potražnja za benzinom

– Potražnja za benzinom u SAD-u i dijelovima Evrope razvija se relativno dobro. U predstojećem razdoblju mogli bismo svjedočiti jačanju potražnje paralelno ublažavanju mjera zatvaranja i oslobađanju potisnute potražnje u ljetnoj sezoni vožnje – ističu analitičari FGE-a.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici saopćila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 67.49 dolara, što znači da je pala 71 cent u odnosu na prethodni radni dan.


Podijelite vijest