Cijene goriva u BiH moraju biti još niže

Podijelite vijest

Najniža cijena litra dizela u BiH može biti čak 1,18 KM, a litra benzina (95) 1,29 KM, kazao je za „Avaz“ portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević. 

Pojasnio je i kako se formira konačna cijena koju građani vide na benzinskim pumpama.

Jasna računica

– Cijena po litru uvezenog dizela u BiH ovih dana se kreće oko 0,31 fening. To znači da se na takvu cijenu obračunavaju sljedeće dažbine, akciza od 0,30 KM, putarina 0,15 KM, putarina za autoputeve 0,25 KM i PDV 0,17 KM. To znači da su nabavna cijena i sve obaveze državi ukupno 1,18 KM, a sve ostalo do cijene na tržištu je marža, kako veleprodajna tako i maloprodajna – pojasnio je Kovačević.

ČITAJ JOŠ:  Zakazana sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Raspravljat će se o ukidanju akciza na gorivo

Dodao je da se cijena po litru uvezenog motornog benzina 95 u BiH ovih dana kreće oko 0,35 feninga.

– To znači da se na takvu ulaznu cijenu obračunavaju sljedeće uvozne dažbine – akciza od 0,35 KM, putarina 0,15 KM, putarina za autoputeve 0,25 KM i PDV 0,19 KM. Dakle, nabavna cijena i sve obaveze državi iznose ukupno 1,29 KM, a sve ostalo do cijene na tržištu je marža – istakao je Kovačević. 

Sve navedeno razlog je zbog kojeg su cijene goriva na benzinskim pumpama u BiH i dalje visoke, a s obzirom na trenutnu cijenu nafte na svjetskim tržištima.

Prema podacima mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine (FMT FBiH oil info), u Sarajevu se jučer dizel prodavao po cijeni od 1,41 do 1,76 KM. Dok se benzin (95) prodavao po cijeni od 1,46 do 1,76 KM. Podsjećamo, Vlada FBiH ograničila je maloprodajne marže za prodaju goriva u FBiH na 0,25 KM.

ČITAJ JOŠ:  Zakazana sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Raspravljat će se o ukidanju akciza na gorivo

Odluka Vlade FBiH

Prostom računicom, ukoliko je minimalna cijena dizela 1,18 KM i ako na to dodamo maksimalnu maržu od 0,25 KM, dobijemo iznos od 1,43 KM po litru dizela, dakle, svi oni koji prodaju gorivo skuplje najvjerovatnije krše odluku Vlade FBiH.

Slična situacija je i s benzinom (95), ukoliko je minimalna cijena 1,29 KM i ako na nju dodamo maksimalnu maržu od 0,25 KM, dobijemo iznos od 1,54 KM po litru benzina. Također, sve one pumpe koje prodaju benzin (95) skuplje od 1,54 KM po litru potencijalno krše odluku Vlade FBiH.

ČITAJ JOŠ:  Zakazana sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Raspravljat će se o ukidanju akciza na gorivo

Rat cijenama u Travniku

U svjetlu snižavanja cijena goriva u FBiH, a tačnije u Travniku, izbio je pravi mali ”rat“ između dvije pumpe koje se nalaze na nekih 500 metara jedna od druge.

Naime, vlasnici pumpi ABA i TI OIL svaki dan u proteklih nekoliko dana periodično snižavaju cijene goriva. Tako je jučer vlasnik TI OIL na svojoj pumpi istakao cijenu dizela od 1,16 KM po litru, dok je na ABA pumpi cijena od 1,21 KM. Shodno tome, u proteklih nekoliko dana najniža cijena u BiH, a najvjerovatnije u Evropi, zabilježena je u Travniku.

Avaz


Podijelite vijest