Cijene hrane porasle u BiH, bit će još poskupljenja

Cijene proizvoda i usluga koji se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini u februaru 2015. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su porasle za 0,2 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH. U drugom mjesecu u odnosu na januar, kako je navedeno, u prosjeku je zabilježen rast cijena hrane i bezalkoholnih pića za 0,8 posto, obrazovanje je skuplje za 0,7, a zdravstvo za 0,3 posto.

S obzirom na to da su u prethodnom periodu cijene hrane uglavnom imale silaznu putanju, februarski rast od 0,8 posto pokazatelj je sve izraženijih poskupljenja koja su registrirali i u Savezu udruženja potrošača BiH, piše Dnevni avaz.

– U Savezu, zajedno s lokalnim organizacijama za zaštitu potrošača, pratimo situaciju na tržištu i u posljednje vrijeme smo primijetili blago povećanje cijena poljoprivrednih proizvoda na pijacama, kao i prehrambenih proizvoda u tržnim centrima – kazao nam je Šukrija Dupčanin, predsjednik Skupštine Saveza udruženja potrošača BiH i predsjednik Udruženja potrošača Distrikta Brčko.

Upitan zbog čega dolazi do rasta cijena, s obzirom na to da nije bilo većih poremećaja na tržištu energenata koji su, inače, u svijetu sve jeftiniji, on konstatira da trgovci grabe za profitom.

– I u narednom periodu očekujemo takozvano blago povećanje cijena, koje se na jednom artiklu gotovo i ne primijeti, ali se na više itekako osjeti. Takva poskupljenja posebno pogađaju penzionere, nezaposlene, socijalno ugrožene – kaže Dupčanin.

O situaciji na tržištu Savez će javnost uskoro obavijestiti na konferenciji na štampu, a tada će biti govora i o rastu cijena.

U februaru je zabilježen i pad nekih cijena, poput odjeće i obuće za 0,8 posto. U rubrikama “ostala dobra i usluge” te “rekreacija i kultura” cijene su niže za 0,2 posto, dok su namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće, kao i usluge prijevoza, restorana i hotela jeftiniji za simboličnih 0,1 posto.

bh-index.com