Cijene kvadrata u Sarajevu i do 9.000 KM: Sve veća potražnja za nekretninama u BiH

Cijene kvadrata u Sarajevu i do 9.000 KM: Sve veća potražnja za nekretninama u BiH

Prvi kvartal ove godine donio je novi rast cijena stanova. Cijene su u blagom rastu za oko četiri posto u odnosu na isti period prošle godine. No, uprkos visokim cijenama i dalje je potražnja za nekretninama veća od ponude. Pad cijena ne očekuje se uskoro.

Cijene stanova dosežu vrtoglave iznose. Tako najskuplji kvadrat stambenog prostora u novoizgrađenoj zgradi u Banjaluci na najboljim lokacijama dostiže i 6.000 KM. U Sarajevu 9.000 KM. Na periferijama većih gradova nekretninu više gotovo nije moguće naći ispod 3.000 KM po m2.

“Sve dok ima potraženje, cijena neće padati. I kad dođe situacija da se potražnja u nekoj mjeri smanji, investitori će radije produžiti dinamiku prodaje”, navodi agent za nekretnine Dragan Milanović.

Uz veliku potražnju, cijene stanova diže i radna snaga. Za razliku od 2022. kada je skok cijena uzrokovalo naglo poskupljenje građevinskog materijala, u ulaznim troškovima sada je jedan od najskupljih parametara cijena rada zbog nedostatka radne snage.

Iako su cijene stanova veće to, čini se, ne utiče na potražnju, budući da podaci pokazuju da je povećan i broj prodatih gotovih stanova. No stručnjaci napominju da će se pravo stanje znati tek kada završi godina, budući da najveći broj stanova bude prodat u izgradnji a da se knjiže tek po useljenju.

“Manji stanovi prodaju se bukvalno kad se zakopa zgrada, a zgrada kada se završi prazna je. Tu ima dosta onih koji kupuju stan kao investitori, ima naših kupaca iz inostranstva koji kupuju po nekoliko stanova i koje ne izdaju”, ističe agent za nekretnine Jovana Despotović.

Trenutne cijene u BiH drže se, ne samo zbog ponude i potražnje, već i zbog makro i mikro ekonomskih pokazatelja, smatra naš sagovornik.

“Mi smo sada zatvoreno tržište. Ja se slažem da cijene nekretnina u Evropi, Njemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, cijena nekretnina lagano opada, ali oni imaju riješene infrastrukturne probleme. Oni su razvijeni na makroplanu. Mi nismo, BiH i tržište nekretnina u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i većim gradovima je isključivo razvijeno na mikroplanu i na mikroplanu mi sada plaćamo cijenu nekretnine kakva jeste”, kaže stručnjak za nekretnine Haris Kadić.

“Gotovi stanovi će biti skuplji, koji nisu prodati u stanju izgradnje, dok ove cijene koje sad imamo se mogu smatrati realnim. Postoje i neke lokacije koje su skupe i neke koje su jeftinije. Ono što bih ja savjetovao, ukoliko imate mogućnost da kupite nekretninu, na tome nikada nećete izgubiti”, ističe ekonomista Zoran Pavlović.

Prema podacima Republičke uprave za geodetske poslove, u RS prošle godine nasjkuplji prodati stan plaćen je 603.000 KM. Najviša cijena kvadratnog metra stambenog prostora u ovom entitetu bila je na Jahorini, gdje je kvadrat u novogradnji dosegao 7.450 KM, piše BHRT.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE