Cijene lijekova u BiH ubjedljivo najskuplje u regiji

apoteka 1648489206
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U Bosni i Hercegovini cijene dosežu standarde najrazvijenijih država. Ono što bi svima trebalo biti dostupno postaje najskuplje, a radi se o lijekovima. Tko je krivac za cijene koje su ubjedljivo najskuplje u odnosu na zemlje okruženja teško je razlučiti.

Do 2017. godine Bosna i Hercegovina je bila jedina zemlja u Europi koja nije imala pravilnik o cijenama lijekova. Pravilnikom svaki farmaceut ima pravo naknade, čije troškove snosi Fond zdravstvenog osiguranja. Ona u Republici Srpskoj iznosi 1,43 KM plus PDV, a u Federaciji cijene su u rasponu od 1 do 1,95 KM, pod odredbama kantonalnih pravilnika.

ČITAJ JOŠ:  Litar goriva na benzinskim pumpama u BiH polako ide prema 4 KM

“Na te farmaceutske naknade odlazi desetine miliona maraka, u Republici Srpskoj osam miliona, u Federaciji se ne može ni izračunati upravo iz razloga što je podijeljena po kantonalnim nivoima. Imate situaciju da je u Federaciji neki lijek drastično različita cijena u Tuzlanskom kantonu, u Sarajevskom kantonu, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu”, rekao je Uroš Vukić, projektni menadžer u Udruženju “Misli dobro”.

Istraživanja potvrđuju da Bosna i Hercegovina, u odnosu na Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru, ima ubjedljivo najviše cijene najtraženijih lijekova te da time regulativa koja se donosi na svim razinama vlasti ide u korist veletrgovaca i maloprodajnih lanaca ljekarni.

ČITAJ JOŠ:  Fadil Novalić pozitivan na koronavirus

Farmaceuti tvrde da marža na esencijalnu listu lijekova uopće ne postoji te da je za visoku cijenu lijekova najveći krivac PDV. Naknadu koju farmaceuti dobivaju ne odnosi se na lijekove, kako bi trebalo, već na naknade po receptu, bez obzira na to koliko se lijekova nalazi na njima.

“Nabavna cijena koju je odredio Federalni zavod zdravstvenog osiguranja, uglavnom su tu cijenu prihvatili i kantonalni zavodi, po toj istoj cijeni pacijent dobiva lijek i bez ikakve marž. Radi se o PDV-u na državnoj razini, zemlje okruženja ga nemaju, tu je recimo razlika odnosno imaju puno manji, Srbija 5 %, tu je nešto manja cijena lijekova iz tog razloga”, pojašnjava Marin Crnogorac, predsjednik Komore magistara farmacije Federacije BiH.

ČITAJ JOŠ:  Novi val poskupljenja u BiH: Šta nas još čeka?

Na bezreceptne lijekove i pomoćna ljekovita sredstva marža u Bosni i Hercegovini iznosi do 25%, što je 7% više u odnosu na zemlje okruženja, primjerice Srbije u kojoj marža iznosi 18 %. Jesu li za skupe lijekove krivi marža, PDV ili regulativa cijene lijekova, potpuno je svejedno, jer u svemu tome najviše ispaštaju stanovnici Bosne i Hercegovine.

GODISNJICA
MARKETING