Portal 072info

Cijene na hrvatskom Jadranu “lete u nebo”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Hamburger 140 kuna (36 KM). Pizza 110 kuna (28 KM). Pileća salata 65 kuna (17). Otjerati gosta – neprocjenjivo. Ovo kao da je moto hrvatskih ugostitelja na obali tokom turističke sezone. Čim je prvi turist kročio na hrvatsku obalu, cijene su drastično narasle, piše portal24sata.hr.

Vrtoglavim cijenama ugostitelji kratkoročno profitiraju, ali neki se boje da bismo dugoročno svi mogli platiti jer turisti pamte, a vijesti se danas brzo šire.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Svjetski portal za putovanja Trip Advisor pun je “preporuka” o cijenama na Jadranu.

– Ne idite tamo. Mi sigurno više nećemo – požalio se turist na skupoću na Hvaru.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– To je definitivno bilo najskuplje mjesto na našem godišnjem odmoru. Plaćali smo stotine kuna samo za hamburgere, sendviče i pizze – žali se turist.

Osim po broju sunčanih dana, katedrali i samostanima, Hvar postaje poznat i po nabijanju cijena. Na stranicama Delfin Sports bar & grilla, koji radi u sklopu Sunčanog Hvara, stoji cjenovnik od kojeg prosječnom Hrvatu zastaje knedla u grlu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Prženi krompirići tamo stoje 20 kuna (5 KM), pileća salata Cezar je 65 kuna (17 KM), a poželi li gost, primjerice, burrito, za to zadovoljstvo platit će 125 kuna (32 KM).

Najjeftiniji hamburger tamo je 65 kuna, a definitivni rekorder je hamburger od 140 kuna (36 KM).

Ali u cjenovniku piše da je riječ o Rockastar Triple hamburgeru, u kojem sve sastojke, osim peciva, onaj ko ga naruči dobije u trostrukoj mjeri. Cijene na Hvaru bodu u oči, no ni ostali gradovi ne kaskaju.

U rovinjskome Maistrinu restoranu Bonaca obični hamburger s prženim krumpirićima stoji čak 63 kn (16 KM), a pola litre mineralne vode turisti će platiti 17 kuna (4 KM).

– Žao nam je ako neki smatraju da su cijene previsoke i ako se neko na njih žali. Znamo da ne mogu sebi svi priuštiti dolazak kod nas, ali radi se o novom objektu koji je otvoren prošle godine, s prekrasnim pogledom na more. Ima i skupljih restorana na Jadranu sigurno, a kod nas je hrana kvalitetna i gostiju ima – kazali su u tom rovinjskom restoranu.

Gastronomska ponuda u Splitu sve je šarolikija, a Splićani će reći da je i sve manje povoljna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U skupljim restoranima, poput Mazgoona u blizini Pjace, možete pojesti vrstu gurmanske pizze za 110 kuna (28 KM) ili hamburger za 85 kuna (22 KM). U Chops Grill steak & sea foodu kraj Marmontove ulice dobit ćete za 85 kuna burger s cijenjenim mesom angus govedine. Unutra su i zelena salata, rajčica, karamelizirani luk, sir te hrskava slanina.

Uz naručeni hamburger poslužen je i pomfrit. No to je ponuda za goste s dubljim džepom, a hranu u tim objektima spremaju renomirani kuhari. Međutim, visoke cijene čekaju goste i u zalogajnicama…

U Fortuni, jednoj od najstarijih splitskih pizzerija, cijene se kreću od 54 kune (14 KM) za Margaritu do 110 kuna (28 KM) za Crnu pizzu s dagnjama, kozicama i inćunima. Vegetarijana u Fortuni je 78 kuna (20 KM), a pizza s četiri vrste sira 74 kune (19 KM).

I u njima susjednom restoranu Jupiter pizze se kreću od 58 kuna (15 KM) za Margaritu do 95 kuna (24 KM), koliko stoji pizza Jupiter. Tamo je pola litre domaćeg točenog piva 28 kuna (7,50 KM).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– U našim restoranima u centru, koji uglavnom pozitivno posluju samo ljeti, pizze su najmanje isplative. Naime, zna nam doći 12 gostiju i naručiti tri pizze te potrošiti bocu kečapa. Tako nam zauzimaju stolove, prljaju stolnjake i pribor, a mi gubimo zaradu. Osim toga, za pizzu neprestano morate imati i po cijeli dan ugrijanu peć na više od 350 stepeni. To su vrlo veliki troškovi s obzirom na isplativost. No pizzu morate imati svakako u ponudi – pokušao je visoku cijenu opravdati splitski ugostitelj.

 Cijene na hrvatskom Jadranu lete u nebo

Običan trokut pizze na splitskim ulicama se zna prodavati i za 20 kuna (5 KM). U konobi Favola na Voćnom trgu neuobičajeno visoke cijene drže deserti, u prosjeku od 40 do 45 kuna za porciju, što je u odnosu na cijene izvan sezone i desetak kuna skuplje.

Tako se, primjerice, čokoladni mousse prodaje za nevjerovatnih 45 kuna. Osim ugostitelja, i taksisti trljaju ruke. U Splitu start naplaćuju 20 kuna (5 KM), a svaki sljedeći kilometar je 10 kuna. (2,50 KM) Čekanje je 100 kuna (25 KM) za sat vremena, a prijevoz od centra grada do Zračne luke Split stoji 280 (73 KM) kuna, odnosno 100 (25 KM) kuna više nego zimi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Primoštenu kilogram lubenice stoji osam kuna (2 KM), dinju prodaju po 12 (3 KM), a paradajz po 35 kuna (9 KM). Cijena kilograma smokve, koju neki smatraju i korovom, je 25 kuna (6,50 KM) po kilogramu.

Bitan je omjer cijene i kvalitete. Ukoliko kupac procijeni da je nešto kvalitetno, proizvod će bez obzira na visoku cijenu pronaći kupce, rekao je Ivan Bogović, predsjednik udruženja ugostitelja Hrvatske.

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6