Cijene nafte dostigle najviši nivo u dva i pol mjeseca

nafta
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle sedmice, četvrte zaredom, i dosegnule najviši nivo u dva i pol mjeseca jer trgovci očekuju rast potražnje, dok je ponuda i dalje ograničena.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 5,4 posto, na 86,06 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 6,3 posto, na 83,82 dolara.

Širenje omikrona nije izazvalo toliko restriktivnih mjera

Skok cijena na najviše razine u dva i pol mjeseca zahvaljuje se nadi trgovaca da će potražnja za naftom rasti, usporedo s rastom privrede, jer širenje omikrona nije izazvalo toliko restriktivnih mjera kao prijašnje varijante koronavirusa, piše Hina.

Uz to, u fokusu trgovaca je manja nego što se očekivalo ponuda vodećih proizvođača iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika predvođenih Rusijom.

Članice OPEC-a proizvele su u decembru samo 70 hiljada barela dnevno više nego u novembru, a dogovor od prošlog ljeta otvorio im je prostor za povećanje za 253 hiljada barela dnevno.

Neke zemlje nisu uspjele iskoristiti dodijeljene im kvote zbog nedovoljnih ulaganja i kašnjenja s održavanjem bušotina u vrijeme pandemije Covida-19, pa bi potražnja mogla nadmašiti ponudu.

Slabost dolara

– Kada uzmete u obzir činjenicu da OPEC još ni izdaleka nije dosegnuo ukupnu proizvodnu kvotu, moglo bi se zaključiti da će približavanje potražnje ponudi postati faktor koji će u idućim mjesecima najsnažnije podupirati cijene – ističe Stiven Brenok (Stephen Brennock) iz PVM-a.

Potporu cijenama pružila je i slabost dolara jer to povećava kupovnu moć vlasnika drugih valuta, a time i potražnju za naftom.

Zabrinutost za ponudu zasjenile su vijesti da Kina planira oko Lunarne nove godine provesti novu dražbu nafte iz strateških rezervi u sklopu inicijative skupine zemalja, predvođenih SAD-om, čiji je cilj obuzdavanje rasta cijena.

Američko ministarstvo energetike objavilo je prošle sedmice da je prodalo 18 miliona barela nafte iz strateških rezervi.

Uzlet cijena nafte mogla bi ipak zakočiti zabrinutost za potražnju u Kini zbog širenja omikrona na gradove Dalian i Tianjin. Mnogi su gradovi, uključujući Peking, pozvali građane da ne putuju za novogodišnje praznike, koji traju od 31. januara do 6. februara.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 posto, u prva dvije sedmice nove godine cijene su nafte skočile više od 10 posto.